Μετά την πανδημία του κορονοϊού η διάθεση για ταξίδια και κάλυψη του χαμένου χρόνου της απομόνωσης έχει εκτοξευθεί, με αρκετούς, όμως, δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο του υπερτουρισμού.
Κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί σε Ισπανία και Ιταλία, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, ενώ στο στόχαστρο της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εισέρχεται ο τομέας της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα για νησιά όπως η Σαντορίνη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από μικρό χρονικό διάστημα υποστήριξε, μιλώντας στο Bloomberg, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί ο ημερήσιος αριθμός των δεξαμενόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και το περπάτημα στο νησί γίνεται αδύνατο λόγω της… πολυκοσμίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανος Γκίκας, σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «προσανατολιζόμαστε να αυξήσουμε στα 10 ευρώ το τέλος ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου για αποβίβαση στη Σαντορίνη και σε ανάλογους περιζήτητους προορισμούς». Με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από το τουριστικό ρεύμα αναμένονται παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και για τη Μύκονο – πιθανόν έως το τέλος του έτους.
Η πρωτοπόρα Βενετία
Η πρώτη πόλη που θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υπερτουρισμού ήταν αυτή της Βενετίας. Τον Απρίλιο, η Βενετία η οποία αποφάσισε να χρεώσει με πέντε ευρώ κάθε άνθρωπο που θα εισέλθει στην πόλη, κίνηση η οποία ίσχυσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ πλέον φροντίζει να μειώνει τον αριθμό όσων επισκέπτονται συγκεκριμένα σημεία της πόλης, με τα γκρουπ των τουριστών να μην ξεπερνούν τα 25 άτομα ανά επίσκεψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Δήμο της Βενετίας η επιβολή του «δασμού εισόδου» έφερε έσοδα 2,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιόρισε τον αριθμό των τουριστών, με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει διπλασιασμός του το 2025.
Όσο για τα γκρουπ των τουριστών που παραβιάζουν τον αριθμό των 25 ατόμων, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμα που κυμαίνονται από 25 έως και 500 ευρώ, με το μέτρο να ξεκινά την εφαρμογή του την 1η Αυγούστου.
Δεν ανησυχούν οι Έλληνες
Ο υπερτουρισμός δημιουργεί ανησυχία στο 30,5% των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτου Eteron, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι 45,6%, εκτίμησε ότι ο υπερτουρισμός «δεν είναι ακόμη πρόβλημα» για την Ελλάδα, αν και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει επαγρύπνηση.
Το 19,6% δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για τον υπερτουρισμό, δηλώνοντας ότι «όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα, τόσο το καλύτερο».
Μεταξύ των κατοίκων τουριστικών προορισμών, το 67,2% απάντησε «θετικά ή μάλλον θετικά» όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο του τουρισμού στην περιοχή τους, ενώ το 30,8% «αρνητική ή μάλλον αρνητική» άποψη. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην Ελλάδα είναι «θετικός ή μάλλον θετικός», με λιγότερο από έναν στους τέσσερις, το 24,4% εκατό, να εκφράζει αντίθετη γνώμη.
Επιπλέον, το 82,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο τουρισμός επηρεάζει θετικά την ελληνική οικονομία, ενώ το 72,1% πιστεύει ότι έχει ευνοϊκή επιρροή στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά τη βαθμολογία, με κορυφαία βαθμολογία 7, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν πολύ θετικά τον οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού, δίνοντάς του βαθμολογία 5,61. Επίσης, θεώρησαν τον τουρισμό ως ωφέλιμο για την απασχόληση, με βαθμολογία 5,30 και θετικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με βαθμολογία 4,86. Ωστόσο, οι απόψεις ήταν πιο ουδέτερες σχετικά με τον αντίκτυπο του τουρισμού στην ταυτότητα της χώρας, με βαθμολογία 4,07.
Από την αρνητική πλευρά, οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι ο τουρισμός επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των ενοικίων, δίνοντάς του τη χαμηλότερη βαθμολογία 2,34 στα 7. Ανέφεραν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, με βαθμολογία 2,89 και στο περιβάλλον, με βαθμολογία 2,97.