ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τα μεγάλα deals των ξένων στην ελληνική αγορά ακινήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πώς έγινε μόδα η επένδυση σε ακίνητα στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι «παίκτες» από την Κίνα, την Ρωσία και το Ισραήλ που πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις και ποιες μεθόδους ακολουθούν.

Στο διεθνή χάρτη των ξένων επενδυτών έχει εισέλθει για τα καλά η ελληνική αγορά ακινήτων, μια τάση, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις χαμηλές τιμές που επικρατούσαν και πλέον παγιώνεται, καθώς η οικονομική ανάπτυξη και η οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη, έχουν κάμψει τις αντιστάσεις και των τελευταίων επιφυλακτικών επενδυτών. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, κύριος εκφραστής του «κύματος» των ξένων επενδυτών, είναι εταιρείες, funds και ιδιώτες που προέρχονται πρωτίστως από χώρες εκτός Ε.Ε.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόκειται για εταιρείες που δημιουργούν επενδυτικά προϊόντα ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους, ή πελάτες τους. Κινητήριος μοχλός της τάσης αυτής, είναι το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «Χρυσή Βίζα», αλλά και η απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που λειτουργούν ως κίνητρο για τον τελικό αγοραστή, καθώς προσφέρουν καταρχάς την ελεύθερη διακίνηση εντός Ε.Ε. και, δευτερευόντως, μια σημαντική απόδοση επί των κεφαλαίων του.

Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία Attica Diamond έχει προχωρήσει σε αγορές εκατοντάδων μεμονωμένων διαμερισμάτων, κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει συνεργασίες με αρκετά μεσιτικά γραφεία και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα διαμερισμάτων, σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Εξάρχεια, του Γκύζη, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι και ο άξονας της Λ. Πατησίων. Η εταιρεία δαπανά μέχρι και 70.000 ευρώ για κάθε ακίνητο και στη συνέχεια προχωρά σε εκμισθώσεις, είτε συμβατικές, είτε μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης.

Όπως τονίζουν μεσίτες, εκτός από την οργανωμένη αυτή μορφή επενδύσεων, υπάρχουν και δεκάδες μεμονωμένοι επενδυτές, κυρίως από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, όπως π.χ. την Μέση Ανατολή, ή την Ρωσία.

«Χτενίζουν» την αγορά

Οι άνθρωποι αυτοί «χτενίζουν» την αγορά ακινήτων και προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές διαμερισμάτων, ανάλογα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της άδειας παραμονής και στη συνέχεια ένα σημαντικό ποσό ενοικίου. Κατά κανόνα μάλιστα, για την ολοκλήρωση των σχετικών πράξεων, συστήνονται εταιρείες τύπου ΙΚΕ, ώστε η διαδικασία να είναι ταχύτερη και ανώνυμη. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές μεσιτικών γραφείων για την ύπαρξη πάνω από 50 ΙΚΕ, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες διαμερίσματα στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας από το 2017 μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς, υπάρχουν και οι θεσμικοί επενδυτές, κυρίως family offices, αλλά και επενδυτικά funds, τα οποία προχωρούν σε αγορές ακινήτων εισοδήματος, όπως κτίρια γραφείων και συγκροτήματα κατοικιών, είτε με στόχο την απευθείας εκμετάλλευση, είτε με στόχο την μεταπώλησή τους σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Για παράδειγμα, το επενδυτικό fund Zoia Fund, του ισραηλινού επενδυτή, κ. Ρούμπεν Σάγκι έχει αποκτήσει περίπου 20 κτίρια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Κατά κανόνα, πρόκειται για παλιά ακίνητα, είτε κατοικίες, είτε γραφεία, τα οποία ανακατασκευάζονται και εκμισθώνονται. Ένα τέτοιο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι επιφάνειας 3.000 τ.μ. Και εκμισθώνεται ως κτίριο γραφείων. Αντίστοιχα, μια παλιά βιοτεχνία στο Γκάζι, επιφάνειας 3.200 τ.μ., μετατρέπεται σε σύγχρονο γραφείο, που θα μισθωθεί από την Spaces, εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων επαγγελματικών χώρων.

Στον τομέα των κατοικιών, το Zoia Fund έχει αγοράσει κτίρια διαμερισμάτων σε Καλλιθέα, Κολωνάκι, Καστέλλα, Κουκάκι, Εξάρχεια, Νεάπολη και στο Γκάζι. Πρόκειται για περιοχές, οι οποίες έχουν σημαντική ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αντίστοιχα, περίπου 20 εκατ. ευρώ έχει δαπανήσει τους τελευταίους μήνες και το ισραηλινό family office Golden Horizon. Καταρχάς δρομολογεί την απόκτηση ακινήτου 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για ακίνητο της Τράπεζας της Ελλάδος, για το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προσφορά μεγαλύτερη των 12 εκατ. ευρώ, μετά και από σχετικό αίτημα της διοίκησης της τράπεζας. Το Golden Horizon έχει ήδη αποκτήσει ένα διατηρητέο ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Υπατίας, καταβάλλοντας ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τα family offices διαχειρίζονται κεφάλαια εύπορων επενδυτών, συνήθως οικογενειών από το Ισραήλ, όπου ο συγκεκριμένος θεσμός έχει μεγάλη απήχηση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη, Ιόνιο και Αθήνα πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις πολυτελών κατοικιών

Εντονο ενδιαφέρον για premium κατοικίες σε Κρήτη, Ιόνιο, Αθήνα, βόρεια προάστια και Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε 700.000 «κλειστές» κατοικίες

Προβληματισμός για την αποτυχία του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» με αιτήσεις από μόνο 1.400 ιδιοκτήτες. Φόβοι για μεγάλο αριθμό «μαύρων» μισθώσεων. Διασταυρώσεις στις καταναλώσεις ρεύματος - νερού.