Ευνοϊκές αλλαγές στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών της εφορίας τέθηκαν σε εφαρμογή, με τις οποίες, πλέον, δεν θα χάνονται εύκολα οι διακανονισμοί. Οι αλλαγές που επήλθαν με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο (5104/2024) απαλλάσσουν από το άγχος της εμπρόθεσμης πληρωμής των άλλων οφειλών, πέραν εκείνων που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις.
Με το προϊσχύον καθεστώς, ο φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε μια ρύθμιση είχε υποχρέωση αφενός να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης, αφετέρου να τακτοποιεί (να ρυθμίζει ή να εξοφλεί) τις οφειλές που προκύπτουν από άλλους φόρους.
Παράλληλα, ο φορολογούμενος που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών, έπρεπε να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις που υποχρεούται, βάσει της ιδιότητάς του (περιοδικές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος κ.λπ.).
Τι άλλαξε
Μετά τις αλλαγές που επέφερε στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο ν. 5104/2024), η απώλεια οποιασδήποτε ρύθμισης χρεών προ τη Φορολογική Διοίκηση (πάγια των 24/4-8 δόσεων, 72 δόσεων, 100 ή 120 δόσεων), δεν θα επέρχεται άμεσα, αλλά ο φορολογούμενος έχει ένα περιθώριο τριών μηνών, για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες πλην της ρύθμισης.
Αναφορικά με τις νέες οφειλές που προκύπτουν, εκτός εκείνων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εξόφληση της νέας αυτής οφειλής του ή για την ρύθμισή της σε δόσεις. Παράδειγμα: Φορολογούμενος που έχει ρυθμίσει ένα παλαιό χρέος και η ρύθμιση είναι σε ισχύ, όταν βγαίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Με το προϊσχύον καθεστώς θα έπρεπε να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ, άμεσα, εντός της προθεσμίας πληρωμής της. Αν περνούσε έστω και μία μέρα, ο οφειλέτης, έχανε τη ρύθμιση στην οποία είχε εντάξει άλλα χρέη.
Με την αλλαγή στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, ο φορολογούμενος δεν θα χάνει τη ρύθμιση, εάν τακτοποιήσει τη νέα οφειλή εντός τριών μηνών, από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της. Στην περίπτωση που δεν τακτοποιήσει τις νέες οφειλές εντός των τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμή τους, τότε θα χάνει τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών, στις οποίες έχει ενταχθεί.
Εμπρόθεσμα οι φορολογικές δηλώσεις
Η άλλη υποχρέωση που έχουν οι οφειλέτες που έχουν ενεργές ρυθμίσεις για τα χρέη τους προς την εφορία, είναι η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Παράδειγμα: Ο φορολογούμενος που έχει ενεργές ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και πρόκειται να υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για να διατηρήσει σε ισχύ τις ρυθμίσεις των οφειλών θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση του εμπρόθεσμα μέχρι την 26η Ιουλίου. Η ίδια υποχρέωση της εμπρόθεσμης υποβολής ισχύει και για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Με την αλλαγή που επήλθε, ο οφειλέτης, μπορεί να διατηρήσει τις ρυθμίσεις ακόμη και αν υποβάλει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις, αλλά μέσα σε περιθώριο τριών μηνών, από την αρχική προθεσμία.
Τι προβλέπει ο νόμος για την απώλεια των ρυθμίσεων
Μετά τις αλλαγές στο πλαίσιο των ρυθμίσεων η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι η ρύθμιση απόλλυται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, τηρουμένων και των διατάξεων περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), εάν ο οφειλέτης:
- Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
- Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
- Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι τη 19η Απριλίου 2024, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αυτή,
- Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους,
- Έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.