Τα unlimited προγράμματα έχουν μπει στην ελληνική αγορά από το 2020, ωστόσο οι πολύ υψηλές τιμές που υπάρχουν στη χώρα μας αποθαρρύνουν τους συνδρομητές να στραφούν σε αυτά.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά δείχνει πλέον να ωριμάζει και οι καταναλωτές να αυξάνουν συνεχώς τη χρήση mobile data, με την αύξηση να υπολογίζεται στο 40-45% και τους παρόχους να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, οι τιμές που επικρατούν στη χώρα μας κάνουν τους καταναλωτές να μην στρέφονται σε πακέτα απεριόριστων δεδομένων κινητής, όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία έρευνας της ΕΕΤΤ, καθώς το 2023 μόλις το 13% των συνδρομητών είχαν απεριόριστα mobile data.
Οι υψηλές τιμές στα δεδομένα δεν είναι άσχετες με την καθυστέρηση των επενδύσεων για την αναβάθμιση των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας. Οι πάροχοι επιλέγουν να τιμολογούν ακριβά τα δεδομένα ουσιαστικά για να αποθαρρύνουν την απεριόριστη χρήση τους, που υπό τη σημερινή κατάσταση των δικτύων θα μπορούσε να τα «γονατίσει».
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤΤ, οι χρήστες απεριορίστων δεδομένων είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 45-54 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες και άτομα ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης και δίνουν μικρότερη βαρύτητα στο κόστος του προγράμματος. Το 43% των χρηστών αναφέρουν ότι έχουν πρόγραμμα με έως 5 GB, το 21% έχουν 6-10 GB και το 27% έχουν περισσότερα από 10 GB, ενώ το 9% δεν θέλησε να απαντήσει.
Η τιμή αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τους καταναλωτές, καθώς το 58% των χρηστών που διαθέτουν απεριόριστα δεδομένα θεωρούν πιθανό να αλλάξουν πάροχο, εάν μια εταιρεία τους προσφέρει αντίστοιχο πρόγραμμα με 10% χαμηλότερη τιμή. Επίσης, 8 στους 10 μη χρήστες απεριόριστων δεδομένων ενδιαφέρονται για την αγορά ενός προγράμματος unlimited mobile data στο μέλλον. Όταν, ωστόσο, τίθεται ως ενδεχόμενο αύξηση τιμής της τάξης του 10%, το ενδιαφέρον περιορίζεται σε μόλις 1 στους 3 μη χρήστες.
Προβληματισμός επικρατεί επίσης και για την ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς σε ό,τι αφορά την πολιτική ορθής χρήσης των προγραμμάτων, περίπου 6 στους 10 χρήστες απεριόριστων δεδομένων δεν έλαβαν ή δεν θυμούνται να έλαβαν κάποια σχετική ενημέρωση. Το υπόλοιπο 40% θυμάται ότι η ενημέρωση αφορούσε κυρίως τον περιορισμό δεδομένων στο εξωτερικό και την προσωρινή μείωση ταχύτητας για κατανάλωση πάνω από κάποιο όριο. Το 56% αναφέρει ότι έλαβε την ενημέρωση αυτή από τον ίδιο τον πάροχο κατά την αγορά του προγράμματος, ενώ το 33% των ερωτώμενων αναφέρει ότι η αναζήτηση της πληροφορίας προέκυψε μετά από πρωτοβουλία των ιδίων.
Λυγίζουν υπό το βάρος των απαιτήσεων τα δίκτυα
Ο ΟΤΕ ανέφερε στα τελευταία οικονομικά του αποτελέσματα ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 η κατανάλωση ανερχόταν στα 12,6 GB το μήνα, έχοντας αυξηθεί περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα και η Vodafone στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οικονομικού της τριμήνου κατέγραψε ιστορικά υψηλά στην κατανάλωση mobile data.
Αυτή η εκρηκτική άνοδος της κίνησης δεδομένων φάνηκε όμως πως έπιασε «στον ύπνο» τους παρόχους, καθώς τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα δίκτυα πανελλαδικά αντανακλούν τη σοβαρή ανεπάρκεια των υποδομών.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφερε fast track διαδικασίες για την ανάπτυξη κεραιών, οι επιδόσεις του δικτύου υποβαθμίζονται, με την πύκνωση των υποδομών να είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η χωρητικότητα
Πολλές περιοχές καταγράφουν κακή ποιότητα ή και απώλεια σήματος, με το δίκτυο να γίνεται όλο και πιο αργό, με αποτέλεσμα τα παράπονα των καταναλωτών να αυξάνονται, ενώ οι πάροχοι βλέπουν τις εξελίξεις να τρέχουν γρηγορότερα από ό,τι είχαν προβλέψει, αλλά και να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθεια να βελτιώσουν τα δίκτυα τους.
Οι πάροχοι από την πλευρά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα που καταγράφεται στα έσοδα τους, ενώ πρέπει να τρέξουν μεγάλες επενδύσεις, με υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου να παραδέχονται πως τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ έχουν σημειωθεί και σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις των «τεχνοφοβικών» πολιτών που επηρεάζουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τις κεραίες.
Τα προγράμματα unlimited που προσφέρουν οι πάροχοι
Η Cosmote, έχοντας λανσάρει το πρόγραμμα Neo από το 2021, πραγματοποιώντας μια πολύ δυναμική κίνηση για να μεταφέρει τους χρήστες της καρτοκινητής σε ένα ευέλικτο ψηφιακό συμβόλαιο, προσφέρει παράλληλα αρκετά πακέτα στα συμβόλαια κινητής, έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών από την αρχή της χρονιάς.
Ειδικότερα, η Cosmote έχει το πρόγραμμα Gigamax Unlimited που προσφέρει απεριόριστα GB και λεπτά προς εθνικά δίκτυα στα στα 41 ευρώ όταν δεν συνδυάζει σταθερή και κινητή στο Cosmote One, ενώ στο συνδυαστικό πακέτο η τιμή κατεβαίνει στα 36,90 ευρώ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα σε οικογενειακό πακέτο είναι στα 29 ευρώ ανά μέλος, με την προϋπόθεση να συνδυάζεται με το Cosmote One.
Διαθέτει επίσης και τα προγράμματα Gigamax 10 GB με απεριόριστα λεπτά όπου ο συνδρομητής μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από τις διαδικτυακές του ανάγκες με 31 ευρώ, ενώ αν ο συνδρομητής είναι και στο Cosmote One, τα mobile data που προσφέρονται ανεβαίνουν στα 20 GB. Αντίστοιχα υπάρχει και το πρόγραμμα Gigamax 20 GB στα 36 ευρώ όπου για τους συνδρομητές Cosmote One διπλασιάζονται στα 40 GB.
Στα προγράμματα σταθερής προσφέρει στο Fiber 100 Unlimited με ταχύτητα έως 100 Mbps και απεριόριστα λεπτά σε σταθερά και κινητά με μηνιαίο πάγιο 37,90 ευρώ.
Η Vodafone προσφέρει unlimited πακέτο ομιλίας και data με χρέωση στα 33,42 ευρώ για τους συνδρομητές χωρίς Vodafone σταθερή και στα 27,62 ευρώ για τον συνδυασμό με σταθερή. Διαθέτει επίσης βασικό πακέτο με unlimited ομιλία και 10GB αντί 25 ευρώ τον μήνα όπου δίνονται επιπλέον 10 GB μηνιαίως με Vodafone σταθερή.
Στο πρόγραμμα της σταθερής, σε ταχύτητες έως 100 Mbps η Vodafone προσφέρει το πακέτο Full Fiber 100 Plus με 28,50 ευρώ προσφέροντας απεριόριστα λεπτά προς σταθερά και κινητά. Διαθέτει επίσης και το πρόγραμμα Fiber 100 με Giga Unlimited Ultra όπου δίνει ταχύτητες σταθερής έως 100 Mbps, που συνδυάζεται με απεριόριστα data και κλήσεις στην κινητή και πρόσβαση στο Disney+ στην τιμή των 55,30 ευρώ το μήνα.
Η Nova με το πρόγραμμα Unlimited έφερε την αλλαγή ισορροπιών στην αγορά και βλέποντας την ζήτηση για mobile data να αυξάνεται ανέβασε τα προσφερόμενα GB και πλέον στο πρόγραμμα Unlimited+10GB προσφέρει unlimited ομιλία και SMS και 10 GB data με 18 ευρώ για τους ήδη υπάρχοντες συνδρομητές Nova, με το ποσό αυτό να αυξάνεται στα 21 ευρώ για τις νέους συνδρομητές.
Επιπλέον έχει και το πρόγραμμα όπου προσφέρει 20 GB το οποίο είναι στα 27 ευρώ για νέους συνδρομητές και 21 ευρώ για τους εν ενεργεία συνδρομητές Nova. Το κορυφαίο πρόγραμμα αυτής της σειράς, Unlimited All, προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα, έναντι 33 ευρώ τον μήνα.
Σημαντική αύξηση της προσφοράς των unlimited το 2022
Βασικό «εφόδιο» στη μάχη του unlimited αποτελούν πλέον τα πακέτα σταθερής που θεωρούνται… προαπαιτούμενο για ένα συμφέρον συνολικά πακέτο που θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΕΤΤ και καθώς οι υπηρεσίες φωνής φθίνουν συνεχώς, μέσα σε μόλις δυο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν τα προϊόντα συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστο χρόνο ομιλίας προς όλους φτάνοντας σε ποσοστό 86% από 41% που ήταν το 2020. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα προϊόντα σταθερής τηλεφωνίας με απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς κινητά με ποσοστό 29% το 2022 έναντι 16% που ήταν το 2021.
Όπως αναφέρεται, τα προγράμματα συμβολαίου κινητής που προσφέρονται απεριόριστα data αποτελούν το 26% το 2022, παραμένοντας σε σταθερά ανοδική πορεία από το 21% που ήταν το 2022 και το 22% που ήταν το 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, το 86% των προϊόντων συµβολαίου κινητής που προσφέρουν τουλάχιστον υπηρεσία φωνής παρείχε απεριόριστα λεπτά οµιλίας προς όλους, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 80% σε σχέση µε το 2021. Επίσης το 26% των προϊόντων συµβολαίου κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν υπηρεσίες φωνής και δεδοµένων παρείχε απεριόριστα δεδοµένα, καταγράφοντας αύξηση 18% σε σχέση µε το 2021.