ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:10
Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η πρόσοψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ελληνική σημαία, σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας.

Επ. Ανταγωνισμού: Έλεγχοι στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές.

Επιτόπιους ελέγχους για πιθανή οριζόντια σύμπραξη στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας.

Σημειώνεται σε ανακοίνωση της επιτροπής ότι, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η επιτροπή υπενθυμίζει ότι η νομοθεσία απαγορεύει συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού, απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές και απαγορεύει την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, «θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών».  

Τέλος, υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις τα πλεονεκτήματα αξιοποίησης του προγράμματος επιείκειας. Διαφορετικά «η διαπίστωση συμμετοχής επιχείρησης σε συμφωνίες καρτελικής φύσεως, δηλαδή σε μυστικές συμφωνίες μεταξύ ανταγωνιστών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό τιμών ή ποσοτήτων, κατανομή πελατών ή μεριδίων αγοράς, ή βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα νόθευση διαγωνισμών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε ποινικές κυρώσεις των υπεύθυνων φυσικών προσώπων και σε αποκλεισμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις παραχωρήσεων για τρία έτη από την έκδοση της απόφασης». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ερωτήσεις για την αντιμετώπιση Χρυσής Αυγής και το κλείσιμο ιστοσελίδων

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας τόνισε πως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη νομοθεσία για την αντιμετώπιση βίας και ρατσισμού από εγκληματικές οργανώσεις με πολιτικό μανδύα, όπως η Χρυσή Αυγή.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή 46 ατόμων, κυρίως παιδιών, σε επίθεση σε σχολεία στη Νιγηρία

Σαράντα έξι άτομα, κυρίως παιδιά, απήχθησαν κατά τη διάρκεια συντονισμένης επίθεσης σε τρία σχολεία στη νότια Νιγηρία, σύμφωνα με την Ένωση Χριστιανών της χώρας. Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στην πολιτεία Όγιο.
Εγκατάσταση Μασούτης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μασούτης πήρε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για εξαγορά της Κρητικός

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά του 100% της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ΑΕ από τη Διαμαντής Μασούτης ΑΕ. Η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση όλων των στοιχείων και σχετική συμφωνία των δύο εταιρειών τον Ιανουάριο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο για ασφαλή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

Νέοι κανόνες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θεσπίστηκαν στα σχολεία, με στόχο την ασφάλεια μαθητών και την ορθολογική αξιοποίηση της ΤΝ. Προβλέπεται συντονιστής ΤΝ, προστασία δεδομένων και απαγόρευση στις εξετάσεις.
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου CompEUte για τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή εποχή

Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο CompEUte (2024-2026), που στόχευσε στην ενίσχυση της κατάρτισης εθνικών δικαστών στο δίκαιο ανταγωνισμού ΕΕ, με επίκεντρο τις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Συμμετείχε ενεργά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.