ΓΔ: 2603.42 0.38% Τζίρος: 21.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:37
Φώτο: Shutterstock

Στην πρώτη 5αδα των ισχυρότερων διαβατηρίων αναρριχήθηκε το ελληνικό

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην πέμπτη θέση μαζί με Μάλτα και Ελβετία, την ώρα που η Αυστραλία είναι στην 6η, ο Καναδάς στην 7η και οι ΗΠΑ στην 8η.

Στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως των ισχυρότερων διαβατηρίων για το 2024 φιγουράρει το ελληνικό, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη που δημοσιοποίησε η εταιρεία Henley & Partners

Σε ό,τι αφορά την εν γένει εικόνα της λίστας υπήρξε μία σημαντική ανατροπή, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία διέθεταν τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο, παρέχοντας στους πολίτες τους πρόσβαση σε περισσότερες χώρες χωρίς προηγούμενη θεώρηση από οποιονδήποτε άλλον.

Για το 2024, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική, μιας και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ανέβηκαν στην πρώτη θέση στον δείκτη Henley Passport Index 2024 με τις εν λόγω ασιατικές χώρες. Οι κάτοικοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 194 από τους 227 προορισμούς, τρεις περισσότερους από πέρυσι.

Η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Φινλανδία ανέβηκαν κατά μία θέση και καταλαμβάνουν από κοινού τη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 193 τοποθεσίες. Η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες μοιράζονται την τρίτη θέση, επιτρέποντας ταξίδια σε 192 μέρη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον στην τέταρτη θέση (πρόσβαση σε 191 προορισμούς), ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν την έβδομη θέση (188 προορισμοί). Πριν από μια δεκαετία, οι δύο χώρες μοιράζονταν την πρώτη θέση. Και η σύγκριση του φετινού καταλόγου με την κατάταξη του 2014 αποκαλύπτει κάποιες άλλες σημαντικές αλλαγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν ταχύτερα την τελευταία δεκαετία, κάνοντας άλμα στην 11η θέση και προσφέροντας πρόσβαση σε 183 προορισμούς χωρίς βίζα. Και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο θέσεις φέτος και κατέλαβε την 62η θέση, έχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 85 προορισμούς - σχεδόν διπλάσιους από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Τις τελευταίες πέντε θέσεις συμπληρώνουν η Συρία (πρόσβαση σε 29 χώρες), το Ιράκ (31), το Πακιστάν (34) και η Υεμένη (35). Η Henley & Partners καταρτίζει τον Δείκτη Διαβατηρίων με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 5,1% στην επιβατική κίνηση 7μήνου στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ

Η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ σημείωσε άνοδο 5,1% το επτάμηνο του 2026, φτάνοντας τους 6.990.875 επιβάτες. Τον Ιούλιο η αύξηση ήταν 3,7%, με το αεροδρόμιο Ηρακλείου πρώτο σε κίνηση, καταγράφοντας άνοδο 3,3%.
Αεροφωτογραφία Αγίου Νικολάου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κρήτη προβάλλεται διεθνώς από τον ΕΟΤ μέσω του καναλιού ITV

Η Κρήτη και το Λασίθι προβλήθηκαν σε βρετανικό κοινό μέσω επιτυχημένων τηλεοπτικών εκπομπών του ITV, χάρη σε δράση του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης με live μεταδόσεις και δυναμική παρουσία στα social media.
Λιμάνι Πειραιά πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση αναχωρήσεων σήμερα: 56.000 φεύγουν από τα λιμάνια Αττικής

Συνεχίζεται σήμερα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής, με πλοία κυρίως προς τις Κυκλάδες να φεύγουν γεμάτα. Το Λιμενικό έχει ενισχύσει τα μέτρα για άνετη και ασφαλή μετακίνηση των ταξιδιωτών.
Σαντορίνη αρχιτεκτονική θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη έξοδος εκδρομέων – Πλήρη δρομολόγια προς Κυκλάδες

Στα λιμάνια Αττικής κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για τα νησιά, με πληρότητα έως 100%. Αρχές καλούν τους ταξιδιώτες να προσέρχονται έγκαιρα λόγω αυξημένης κίνησης. Απόλυτη αιχμή το Σαββατοκύριακο σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.
τρένο σε γέφυρα στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Τα θεματικά τρένα ενισχύουν τον τουρισμό το καλοκαίρι

Ένα θεματικό τρενάκι στο Φουτσόου της Κίνας, διακοσμημένο ως παραδοσιακός κινεζικός κήπος με έμπνευση από τη δυναστεία Σονγκ, προσφέρει πολιτισμική εμπειρία στους επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Γουισάν, ακολουθώντας τη νέα τάση του θεματικού τουρισμού.