ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Στην πρώτη 5αδα των ισχυρότερων διαβατηρίων αναρριχήθηκε το ελληνικό

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην πέμπτη θέση μαζί με Μάλτα και Ελβετία, την ώρα που η Αυστραλία είναι στην 6η, ο Καναδάς στην 7η και οι ΗΠΑ στην 8η.

Στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως των ισχυρότερων διαβατηρίων για το 2024 φιγουράρει το ελληνικό, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη που δημοσιοποίησε η εταιρεία Henley & Partners

Σε ό,τι αφορά την εν γένει εικόνα της λίστας υπήρξε μία σημαντική ανατροπή, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία διέθεταν τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο, παρέχοντας στους πολίτες τους πρόσβαση σε περισσότερες χώρες χωρίς προηγούμενη θεώρηση από οποιονδήποτε άλλον.

Για το 2024, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική, μιας και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ανέβηκαν στην πρώτη θέση στον δείκτη Henley Passport Index 2024 με τις εν λόγω ασιατικές χώρες. Οι κάτοικοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 194 από τους 227 προορισμούς, τρεις περισσότερους από πέρυσι.

Η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Φινλανδία ανέβηκαν κατά μία θέση και καταλαμβάνουν από κοινού τη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 193 τοποθεσίες. Η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες μοιράζονται την τρίτη θέση, επιτρέποντας ταξίδια σε 192 μέρη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον στην τέταρτη θέση (πρόσβαση σε 191 προορισμούς), ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν την έβδομη θέση (188 προορισμοί). Πριν από μια δεκαετία, οι δύο χώρες μοιράζονταν την πρώτη θέση. Και η σύγκριση του φετινού καταλόγου με την κατάταξη του 2014 αποκαλύπτει κάποιες άλλες σημαντικές αλλαγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν ταχύτερα την τελευταία δεκαετία, κάνοντας άλμα στην 11η θέση και προσφέροντας πρόσβαση σε 183 προορισμούς χωρίς βίζα. Και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο θέσεις φέτος και κατέλαβε την 62η θέση, έχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 85 προορισμούς - σχεδόν διπλάσιους από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Τις τελευταίες πέντε θέσεις συμπληρώνουν η Συρία (πρόσβαση σε 29 χώρες), το Ιράκ (31), το Πακιστάν (34) και η Υεμένη (35). Η Henley & Partners καταρτίζει τον Δείκτη Διαβατηρίων με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακή θέα θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

Θα αλλάξουν οι δροσεροί προορισμοί τον παγκόσμιο τουρισμό;

Μεγαλώνει η τάση των τουριστών να προτιμούν δροσερότερους προορισμούς για τις διακοπές, αποφεύγοντας τους καύσωνες. Προορισμοί με ήπιες θερμοκρασίες γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, αλλάζοντας τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Μαρίνα του Ντουμπάι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ντουμπάι δίνει έως 700€ σε κατοίκους που φέρνουν τουρίστες

Το Ντουμπάι προσφέρει εκπτώσεις και προνόμια έως 700 ευρώ σε κατοίκους που θα προσκαλέσουν συγγενείς ή φίλους ως επισκέπτες από 20 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου, μέσω του προγράμματος «A Dubai Invite», ώστε να ενισχύσει τον τουρισμό.
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: 13% αύξηση αφίξεων επισκεπτών στο α' εξάμηνο 2026

Το πρώτο εξάμηνο του 2026, στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν 26,71 εκατ. αφίξεις με ετήσια αύξηση 13%. Οι επισκέπτες από ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν κατά 16% ενώ από τον υπόλοιπο κόσμο κατά 5%, σύμφωνα με το Hong Kong Tourism Board.
Σύρος ακτογραμμή Ελλάδα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η L’Agenzia di Viaggi Magazine προβάλει την Σύρο ως ταξιδιωτικό προορισμό

Η Σύρος αποσπά διεθνή προβολή μέσω αφιερώματος του ιταλικού περιοδικού L'Agenzia di Viaggi Magazine, το οποίο την παρουσιάζει ως καλλιεργημένο, αυθεντικό προορισμό πολιτισμού, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, τα σοκάκια και τη γαστρονομία της.
Σύρος ακτογραμμή Ελλάδα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σύρος: Η αγαπημένη των ξένων ταξιδιωτών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Η Σύρος εντυπωσιάζει διεθνή μέσα από Αυστραλία, Γερμανία και Ιταλία για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου, τις όμορφες πόλεις και παραλίες, αλλά και τον εναλλακτικό της χαρακτήρα.