Ως «leader of the year» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Economist στο βασικό του άρθρο, τονίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες.
Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό πριν από δέκα χρόνια η χώρα είχε βυθιστεί στην κρίση και είχε γελοιοποιηθεί από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει και ακραία κόμματα, είτε αριστερής είτε δεξιάς κατεύθυνσης, ήταν αχαλίνωτα. Η κυβέρνηση ήταν τόσο απελπισμένη που στράφηκε στην Κίνα, πουλώντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό του Πειραιά.
Σίγουρα αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι τέλεια, σπεύδει να προσθέσει ο Economist, καθώς ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και την κακοτεχνία των υποδομών- ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν.
Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία.
Η Ελλάδα δείχνει ότι ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού, εξακολουθείς να μπορείς να εφαρμόσεις σκληρές αλλά λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτήσεις το κοινωνικό συμβόλαιο, να στηρίζεις τον συγκρατημένο πατριωτισμό και κυρίως να κερδίζεις τις εκλογές. «Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο το 2024, οι δημοκρατικές χώρες έχουν τώρα κάπου να κοιτάξουν για παράδειγμα», καταλήγει το άρθρο.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία κατατάχθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή της λίστας του Economist μεταξύ 35 κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου, με την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να είναι αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η πρωτιά.