ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Pixabay

Συνωστισμός μεγάλων κατασκευαστικών σε δύο οδικά έργα στην περιφέρεια

Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι κατέβηκαν στα δύο οδικά έργα συνολικής αξίας 510 εκατ. ευρώ. Στο κατασκευαστικό «παιχνίδι» για τους δύο οδικούς άξονες μπαίνουν και συμμαχίες μικρότερων εταιρειών. 

Με πέντε ενδιαφερόμενους ξεκίνησε η δημοπράτηση για το οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, ενώ έξι είναι οι μνηστήρες για τη σύνδεση της Μακρακώμης με τη σήραγγα Τυμφρηστού, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους τέσσερις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, που είτε κατά μόνας είτε με συμπράξεις έχουν καταθέσει προσφορές στην κούρσα των δύο διαγωνισμών μπαίνουν και μικρότερες εταιρείες. 

Ειδικότερα, οι πέντε συμμετοχές είναι κοινές και στους δύο διαγωνισμούς με τις Άβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και τη συμμαχία ΑΚΤΩΡ (Όμιλος Intrakat) - ΜΕΤΚΑ (Όμιλος Μυτιληναίου) να έχουν δώσει το «παρών», ενώ στη διεκδίκηση μπαίνει, ως αναμενόταν, καθώς είχε διεκδικήσει με προσφυγή την αλλαγή των όρων της προηγούμενης διακήρυξης, και η κοινοπραξία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ., καθώς και το σχήμα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ -ΟΔΟΣ ΑΤΕ -ΙΝΤΕΡΚΑΤ - ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Στους διεκδικητές του οδικού Μακρακώμης – Τυμφρηστού προστίθεται και το σχήμα ΤΕΚΑΛ – ΕΛΙΚΑ – TRACE.

Τα δύο οδικά έργα είναι μεσαίου μεγέθους σε όρους προϋπολογισμού, αν και με σύνθετες τεχνικές απαιτήσεις. Η πορεία τους μέχρι σήμερα δεν ήταν ανέφελη παρότι αποτελούν διαχρονικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, τόσο για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων, όσο και της οδικής ασφάλειας. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός για το Ιωάννινα – Κακαβιά ακυρώθηκε δύο φορές και ξαναπροκηρύχθηκε, όπως και για το Μακρακώμη – Τυμφρηστός αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια.

Αναβάθμιση διαπεριφερειακών και συνοριακών συνδέσεων

Το πρώτο έργο αφορά στην οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού, από το σημείο όπου συναντά την Εγνατία Οδό, με την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στο αντικείμενο, που αφορά μελέτη και κατασκευή, περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας, η κατασκευή του οδικού τμήματος 46,4 χλμ. ως το Καλπάκι, με έξι ανισόπεδους κόμβους και η αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου τοπικού δικτύου. 

Στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, που ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η προαίρεση αναβάθμισης του τμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 54 μήνες.

Το έργο μελέτης-κατασκευής της σύνδεσης της παράκαμψης Μακρακώμης με το ανατολικό μέτωπο της σήραγγας Τυμφρηστού, μήκους περίπου 30 χλμ., είναι ιδιαίτερα σύνθετο από τεχνικής άποψης. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μεγάλων τεχνικών γεφύρωσης, οπλισμένων επιχωμάτων, τοίχων οπλισμένης γης, τοίχων ορύγματος, οπλισμένων βάσεων επιχωμάτων, ισόπεδων κόμβων, τεχνικών άνω και κάτω διαβάσεων, πλήθος ορθογώνιων και σωληνωτών οχετών, καθώς και διευθέτηση ρεμάτων.

Η σημασία του εν λόγω οδικού έργου είναι μεγάλη, καθώς προορίζεται να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας - Αγρινίου και ως οριζόντιος άξονας τη σύνδεση ΠΑΘΕ – Ιόνιας Οδού. Ακόμη, θα συνδέσει το Καρπενήσι με το κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα ενώσει μέσω ΠΑΘΕ τη Λαμία με τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα. Συγχρόνως, θα αποτελέσει μια ασφαλή επιλογή μετακίνησης μεταξύ Λαμίας – Καρπενησίου, αλλά και με το Αγρίνιο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Η Παράκαμψη Χαλκίδας ενώνει με ασφάλεια τη Βόρεια Εύβοια

Ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο μήκους 27 χλμ που θα βελτιώσει τη σύνδεση Αθήνας-Βόρειας Εύβοιας και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Χαλκίδας.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Αν. Αττική για τους πολίτες

Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Στ. Παπασταύρου, για τα έργα αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική. Το πρόγραμμα, άνω του 1 δισ. ευρώ, αφορά 13 Δήμους και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής 500.000 πολιτών.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Καταδίκη της Ρωσίας για κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε σήμερα τις κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι η δολιοφθορά υποδομών και κυβερνητικών φορέων, καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει παραβιάσεις στους διεθνείς κανόνες κυβερνοχώρου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφηκε η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά, έργο στρατηγικής σημασίας

Υπογράφηκε η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά, έργο που θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στη Δυτική Αττική, ενισχύοντας τη σύνδεση Πειραιά-Θριάσιου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης 36 μήνες. Παρών ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τελετή υπογραφής σύμβασης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα μιλήσει στην τελετή για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις σχετικά με την Ουκρανία και θα παρακολουθήσει τη γαλλική εθνική παρέλαση.