ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι ψύχραιμοι ξένοι, ο πολιτικός κίνδυνος και τα ρίσκα της εγχώριας αγοράς

Το "buy the dip" που ενεργοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, η αντίληψη των ξένων για τον πολιτικό κίνδυνο, η λάμψη της Τράπεζας Πειραιώς, η ανθεκτικότητα της Coca Cola HBC και η άνοδος των Mezz μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Το «αγοράστε στη βουτιά», το αποκαλούμενο "buy the dip", εκδηλώθηκε χθες, με τον Γενικό Δείκτη από το -2% που βρέθηκε λίγο μετά το άνοιγμα να ανακτά έδαφος και να φτάνει στο +0,67% γύρω στις 15.30. Τα κέρδη όμως χάθηκαν τελικά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.078,69 μονάδες με απώλειες (για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση) κατά -0,32%, δίνοντας πόντους σε όσους εκτιμούν ότι το κλίμα στο ΧΑ... ψύχρανε.

 

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διεκδικούσε με αξιώσεις την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές, μετά το δυστύχημα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Ουσιαστικά η πτώση των τελευταίων ημερών, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, τιμολόγησε αυτή την ανατροπή. 

Από την άλλη πλευρά, όσοι επαγγελματίες της αγοράς μιλούν με ξένους επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη: την ψυχραιμία των ξένων για το δυστύχημα. Σε αντίθεση με την εγχώρια επικαιρότητα, τις πολιτικές αναταράξεις και την ανησυχία για τις εκλογές, οι ξένοι δεν φαίνεται να ανησυχούν όσο εμείς. «Συμβαίνουν αυτά», σημειώνουν, «πάμε παρακάτω».

Εν ολίγοις οι ξένοι δεν ανησυχούν για αυτό που λέμε πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή, οι εκλογές να οδηγήσουν σε δραστικές ανατροπές με διάφορους τύπους του στυλ «αήττητοι ηττημένοι» που να θέλουν να αλλάξουν τα πάντα και να παρασύρουν τη χώρα στην αβεβαιότητα. Να έχουμε δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα έφερνε στην εξουσία ένα νέο δίδυμο Τσίπρα Α' Εξαμήνου 2015Βαρουφάκη. Αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει, καθώς ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα έχουμε να κάνουμε με τον Τσίπρα Β' Εξαμήνου 2015 που δεν κρύβει εκπλήξεις για την οικονομία και ευρύτερα την πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Το αν δεν έχουμε αυτοδύναμο Μητσοτάκη αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για τους ξένους επενδυτές.

Είναι γεγονός ότι όταν μιλάμε για πολιτικό ρίσκο το 2023 μιλάμε για κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που περιγράφαμε ως πολιτικό ρίσκο το 2014 – 2015.

Ωστόσο το τραγικό δυστύχημα και η έκρηξη θυμού που έχει πυροδοτήσει εμπεριέχει κάποια σοβαρά ρίσκα που οι ξένοι φαίνεται ότι υποτιμούν. Το πρώτο είναι ότι η επανεκλογή Μητσοτάκη δεν είναι δεδομένη όπως ήταν πριν την 28η Φεβρουαρίου. Ασφαλώς, οι περισσότερες πιθανότητες παραμένουν υπέρ του πρωθυπουργού, ωστόσο μετά το δυστύχημα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η αποδυνάμωση της ΝΔ να είναι τέτοια στις εκλογές, που να τεθεί θέμα για πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής. Κυβέρνηση χωρίς Κ. Μητσοτάκη δεν θα άρεσε στους επενδυτές. Ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η κοινωνική ένταση που πυροδοτεί ο θυμός. Σήμερα το κέντρο θα παραλύσει από τις προγραμματισμένες απεργίες ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, επεισόδια που πάντα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλες αβεβαιότητες, αστάθεια και μεταβλητότητα η οποία μάλλον θα κυριαρχήσει μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα και επανέλθει η ψυχραιμία. Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί και για τις ξένες αγορές. 

Δεν ήταν ευχάριστη για τους επενδυτές η χθεσινή κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία και εύλογα προκάλεσε ρευστοποιήσεις και πτώση των δεικτών σε Αμερική και Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι θα είναι δύσκολη και με μεγάλη διάρκεια η «μάχη» κατά του πληθωρισμού, αλλά αυτό που τρόμαξε περισσότερο τους επενδυτές ήταν η δήλωση αποφασιστικότητας για επιτάχυνση των αυξήσεων στα επιτόκια, εάν κριθεί απαραίτητο. Δηλαδή, να φύγει η Fed και πάλι από τις μικρές αυξήσεις κατά 0,25% και να προχωρήσει σε μεγαλύτερες, κατά μισή μονάδα ή και περισσότερο. Αυτό είναι ένα κακό σενάριο, που οι αγορές, στην προσπάθειά τους να δουν το ποτήρι της νομισματικής πολιτικής μισογεμάτο, δεν το είχαν υπολογίσει.

-- Τρ. Πειραιώς: Έκλεψε την παράσταση σε όλα τα επίπεδα. Συναλλακτικά ήταν για δεύτερη συνεδρίαση πρώτη σε αξία συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές της αξίας 28,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 21,6% των συνολικών χθεσινών συναλλαγών. Χθες άλλαξε χέρια το 1,08% των μετοχών της τράπεζας, ενώ τη Δευτέρα κάτι παραπάνω από το 1%. Η μετοχή παρουσίασε μεγάλη διακύμανση στη συνεδρίαση, που έφτασε το 6,44%, με χαμηλό στα 2,02 και υψηλό ημέρας στα 2,15 ευρώ. Είναι ενδιαφέρον και οδηγεί σε ενθαρρυντικά συμπεράσματα για τη συνέχεια ότι, σε μια κακή ημέρα για τις τράπεζες (-2% ο τραπεζικός δείκτης), η μετοχή έκλεισε τη συνεδρίαση χωρίς μεταβολή. Η συμπεριφορά της μετοχής σε συνδυασμό με την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει ότι το road show στις ΗΠΑ προσέλκυσε νέους επενδυτές. Βέβαια, βραχυπρόθεσμα η μετοχή δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από τις γενικότερες τάσεις της αγοράς.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς Σεπτέμβριος 2022 - 7 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζες: Μετά τα 73,3 εκατ. ευρώ που έκαναν τη Δευτέρα, χθες ο κλάδος διακίνησε 77,5 εκατ. ευρώ. Τεράστιοι τζίροι! Μάλιστα, ο όγκος της Δευτέρας ήταν μικρότερος από τον όγκο της Τρίτης, παρ’ ότι χθες ο τζίρος ήταν μεγαλύτερος. Χθες οι τράπεζες διακίνησαν συνολικό όγκο 37,58 εκατ. τεμάχια, ενώ τη Δευτέρα είχαν διακινήσει 38,17 εκατ. τεμάχια.

-- Epsilon Net: Έως πριν τρία χρόνια ήταν στην Εναλλακτική Αγορά, κατόπιν μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά, έγινε μέλος του Mid Cap ενώ με κεφαλαιοποίηση 410,8 εκατ. ευρώ, είναι πλέον επιλαχούσα και για τον FTSE 15. Καλώς ή… κακώς, ξεπερνά κατά πολύ ομίλους όπως Intrakat, Dimand, EXAE, Κρι Κρι, Fourlis, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, ΕΥΑΘ, ενώ την ξεπερνούν στον Mid Cap μόνο οι Cenergy Holdings (758 εκατ.) και ΑΔΜΗΕ (427,8 εκατ.). Χθες ανακοίνωσε 25,05 εκατ. EBIDTA και καθαρά κέρδη 18,3 εκατ. ευρώ (+70%), ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε στο επίπεδο των 75,1 εκατ. ευρώ (+49%). Το 60% της αύξησης των οικονομικών μεγεθών ήρθε από οργανική ανάπτυξη και το υπόλοιπο από τις (όχι λίγες) στοχευμένες εξαγορές που επιδίδεται.

Η πορεία της μετοχής της Espilon Net Δεκέμβριος 2021 - 7 Μαρτίου 2023

-- Coca Cola HBC: Δεν είχε ακολουθήσει την πρότερη άνοδο, όμως αν μη τι άλλο δείχνει ξεχωριστό «μέταλλο» το 4ήμερο της διόρθωσης της υπόλοιπης αγοράς. Μόλις στο -0,29% την Πέμπτη, +0,25% την Παρασκευή, -0,33% τη Δευτέρα και -0,08% χθες. Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ δίνει τιμή – στόχο τα 30 ευρώ, που είναι 12% χαμηλότερη από την προηγούμενη (33,9 ευρώ) αλλά είχε δοθεί το Νοέμβριο του 2021, πριν δηλαδή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Mezz: Σε μια κακή συνεδρίαση για την ευρύτερη αγορά, οι μετοχές των mezz είχαν την τιμητική τους, καθώς η ευχάριστη έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ (ανάπτυξη 5,9% έναντι εκτιμήσεων για 5,6% το 2022) βελτιώνει τις προοπτικές για τις ανακτήσεις από τα «κόκκινα» δάνεια. Η Galaxy είχε τη μεγαλύτερη άνοδο (+7,85%), που έφερε τη μετοχή πάνω από τα 30 σεντς (0,305 ευρώ), στα ιστορικά υψηλά της. Η Sunrise κέρδισε 6,20% και η Phoenix 5,52%, ενώ πιο πίσω έμεινε η Cairo, με άνοδο 0,70%.

Η πορεία της μετοχής της Galaxy Cosmos Mezz Οκτώβριος 2022 - 7 Μαρτίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Πρωινή παγίδα, θετικά σημάδια από Εθνική και οι μακάριοι της Τέρνα Ενεργειακή

Η παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές, η αντίδραση της Εθνικής που δημιουργεί προσδοκίες, τα πολλαπλά οφέλη όσων έχουν ΤΕΝΕΡΓ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τράπεζες, η κόπωση της Metlen και οι πιέσεις στη ΔΕΗ.
MARKET MAKER

Το 4 στα 4 για την αγορά, η δύναμη της Eurobank και το «γύρισμα» της ΔΕΗ

Τέταρτη διαδοχική ημέρα πτώσης για τον Γενικό Δείκτη, το βαρίδι της Εθνικής, πώς η ΔΕΗ από το -2,74% έκλεισε στο συν, επίδειξη δύναμης από τη Eurobank, το -40% της Ιντρακόμ, η ταλαιπωρία της Jumbo και η Cenergy.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
MARKET MAKER

Οι 1.400 μονάδες, το βλέμμα στις τράπεζες και οι «επιστροφές» της Ελλάκτωρ

Η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.400 μονάδες, οι 3 στις 3 πτωτικές συνεδριάσεις στις τράπεζες, η Aegean απομακρύνεται και από τα 10, η καλή εικόνα της Lamda, η Intralot και οι προσδοκίες για νέα επιστροφή κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
MARKET MAKER

Οι νέες πιέσεις στις τράπεζες, η «βύθιση» του ΟΤΕ και o ασυγκράτητος Τιτάν

Φρέσκο χρήμα χρειάζονται οι τράπεζες, γιατί δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ, εντυπωσιακή πορεία για τον Τιτάνα με ώθηση από τις ΗΠΑ, κέρδισαν έδαφος τα διυλιστήρια, αντίδραση από Cenergy και το νέο -30% για την Attica Bank.