ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το ΔΑΑ στην ελίτ της αγοράς, η ΔΕΗ υπό πίεση και η σύγκριση MOH - ΕΛΠΕ

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Αεροδρομίου και η είσοδός του στους δείκτες, η ΔΕΗ κράτησε τα 12 ευρώ, γιατί η Motor Oil ξεπερνά συνεχώς τα ΕΛΠΕ, η Intralot έτοιμη για την έκδοση ομολόγου, τα μετρητά της Jumbo και η εκτίναξη της Ικτίνος.

Ήταν μια συνεδρίαση που τα είχε όλα η χθεσινή: Μια νέα εισαγωγή ιστορικής σημασίας (ΔΑΑ), μια ανακοίνωση της Κομισιόν για τη ΔΕΗ που χάλασε αρκετά το κλίμα, ρευστοποιήσεις κερδών και εναλλαγή προσήμου στον Γενικό Δείκτη, αλλά και έναν τζίρο από αυτούς που σπάνια βλέπουμε: σχεδόν 229 εκατ. ευρώ, με το ΔΑΑ να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Ο τελικός… λογαριασμός για τον Δείκτη (με απώλειες 0,47% έκλεισε στις 1.397 μονάδες, χάνοντας για λίγο τις 1.400) και με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά -1,61% δεν εμπνέει ανησυχία: σίγουρα υπάρχουν πολλοί επενδυτές «φορτωμένοι» με υπεραξίες που έσπευσαν να βάλουν κάποια κέρδη στο παντελόνι, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δυνατή bull market, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο και η τάση ανοδική.

-- ΔΑΑ: Με το εντυπωσιακό ντεμπούτο της στην αγορά, η μετοχή ενισχύθηκε +11,71% και ανήλθε στα 9,16 ευρώ. Με αυτή την τιμή κλεισίματος, ήδη η κεφαλαιοποίηση ανέβηκε στα 2,748 δισ. ευρώ και είναι η 12η μεγαλύτερη της αγοράς, σε αρκετή απόσταση μάλιστα από τα ΕΛΠΕ, που βρίσκονται στη 13η θέση. Άρα, με άνεση θα πλασαριστεί η μετοχή στον Γενικό Δείκτη και στον FTSE, όταν πληρωθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις τεχνικού χαρακτήρα. Ο χθεσινός τζίρος της μετοχής, που ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ, αντανακλά κυρίως τη… δίψα των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, που από τη δημόσια εγγραφή πήραν μόνο το 4,3% των μετοχών που είχαν ζητήσει, λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης. Ένας επενδυτής που δέσμευσε, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, αντί να πάρει 610 μετοχές στα 8,2 ευρώ, τελικά έλαβε μόλις 26 μετοχές! Η ζήτηση από τους Έλληνες φαίνεται ότι θα διατηρηθεί, ενώ η μετοχή δεν χάνει την ελκυστικότητά της και για τους ξένους διαχειριστές, άρα έχει προοπτικές να κινηθεί υψηλότερα. Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ έχει φροντίσει, όπως είναι σύνηθες σε τέτοιες εκδόσεις, να υπάρχει και στήριξη από ισχυρή διεθνή τράπεζα, που θα διασφαλίσει ότι η μετοχή δεν θα πέσει κάτω από την τιμή εισαγωγής, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα της διαπραγμάτευσης. Το green shoe, όπως λέγεται, δόθηκε στην Bank of America, που ήταν μία εκ των παγκόσμιων συντονιστών της προσφοράς. Η BofA θα έχει στη διάθεσή της περίπου 40 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που άντλησε το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει σε αγορές, εάν χρειαστεί να στηρίξει τη μετοχή. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η στήριξη θα είναι περιττή. Πολλοί αναλυτές «βλέπουν» τη μετοχή να γράφει τα 10 ευρώ με οδηγό την υψηλή μερισματική απόδοση.

-- ΔΕΗ: Κράτησε το σημαντικό όριο των 12 ευρώ τελικά (κλείσιμο στα 12,02), παρότι πέρασε μια αρκετά δύσκολη συνεδρίαση, όπου έφθασε να υποχωρεί, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν και γύρω στις 14.00, ως τα 11,684 ευρώ. Μετά τις 14.00, οι αγοραστές επικράτησαν και οι απώλειες στο κλείσιμο περιορίστηκαν στο -3,80%, ενώ εντυπωσιακά υψηλός ήταν ο τζίρος, που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού των Βρυξελλών είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εταιρεία και τη μετοχή, όμως αυτή η υπόθεση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ήδη χθες ότι είναι πρόωρο να προεξοφληθούν δυσμενείς εξελίξεις. Άλλωστε, αυτή η υπόθεση του παρελθόντος σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις θεαματικές αλλαγές που έχουν γίνει στη ΔΕΗ και έχουν μεταβάλει θεαματικά τις προοπτικές της. Η ανησυχία που προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση της ΔΕΗ έδωσε την ευκαιρία στους πιο ψύχραιμους να αγοράσουν χαμηλά. 

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 3 Αυγούστου 2023 - 7 Φεβρουαρίου 2024

-- Τράπεζες: Μια καλή διορθωτική κίνηση πραγματοποίησε χθες ο κλάδος μετά από έξι διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα του δείκτη των τραπεζών. Στο -1,96% η Alpha Bank, στο -1,74% η Εθνική, στο -1,5% η Πειραιώς και στο -1,24% η Eurobank, η οποία συστηματικά εμφανίζει την καλύτερη συμπεριφορά τις τελευταίες ημέρες.

-- Intralot: Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου εξετάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό της Intralot για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Η εταιρεία θα ζητήσει 130 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό ώστε μαζί με το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει να αποπληρώσει τα 230 εκατ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και φέρει κουπόνι 5,25%. Στις 20 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το εύρος της τιμής διάθεσης και η δημόσια προσφορά θα διεξαχθεί μεταξύ 21-23 Φεβρουαρίου. Μετά το +85% της μετοχής το 2023, ο τίτλος κερδίζει επιπλέον 11% από την αρχή του 2024.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 3 Αυγούστου 2023 - 7 Φεβρουαρίου 2024

-- Jumbo: Με άνοδο 1,66% ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση και πλέον απέχει πολύ λίγο από τα 27 ευρώ (κλείσιμο στα 26,92). Η εταιρεία κάνει πάντα αυτό που ξέρει να κάνει καλά: γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους. Με βάση όσα αποφάσισε η γενική συνέλευση χθες, όσοι κρατούν μετοχές μέχρι την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, θα έχουν δικαίωμα στην έκτακτη διανομή των 0,60 ευρώ ανά μετοχή, που προέρχεται από αποθεματικά που είχαν σχηματισθεί έως και το 2018.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo 3 Αυγούστου 2023 - 7 Φεβρουαρίου 2024

-- Motor Oil – ΕΛΠΕ: Με ένα εντυπωσιακό +3,45% και μάλιστα σε όχι καλή συνεδρίαση και με δυνατό τζίρο (5,2 εκατ. ευρώ) η Motor Oil έπιασε νέο ιστορικό υψηλό και επιβεβαίωσε την ισχυρή ανοδική δυναμική της, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τα 27 ευρώ. Τα ΕΛΠΕ έμειναν πολύ πίσω, με άνοδο μόλις 0,52%. Πολύ πίσω έχουν μείνει και σε όρους κεφαλαιοποίησης, αφού η Motor Oil απέχει ελάχιστα πλέον από τα 3 δισ., έναντι 2,34 δισ. για τα ΕΛΠΕ. Η εντελώς διαφορετική στάση των ξένων θεσμικών έναντι των δύο διυλιστηρίων δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν διεθνώς στον κλάδο. Οι μεγάλες πετρελαϊκές αυτή την περίοδο «χρυσώνουν» τους μετόχους, για να καθησυχάσουν τους φόβους ότι έρχεται πολύ δύσκολη εποχή για τα ορυκτά καύσιμα. Μόνο οι πέντε κορυφαίες εταιρείες της Δύσης -BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies- επέστρεψαν στους μετόχους το 2023 πάνω από 111 δισ. με μερίσματα και επαναγορές μετοχών, όπως ανέφερε το Reuters. Οι θεσμικοί, λοιπόν, διεθνώς «κυνηγούν» πλέον τις μετοχές του κλάδου που εκτιμούν ότι θα έχουν τις καλύτερες πολιτικές ανταμοιβής των μετόχων και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που η Motor Oil σταθερά υπερέχει στις προτιμήσεις τους, έναντι των ΕΛΠΕ.

-- Ικτίνος: Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ταλαιπωρείται η μετοχή σε τιμές κάτω από τα 0,50 ευρώ. Χθες, όμως, έδειξε… άγριες διαθέσεις. Με ένα άλμα 11,59% ήταν δεύτερη σε άνοδο στην αγορά μετά το ΔΑΑ και εύκολα ξεπέρασε το όριο του μισού ευρώ, κλείνοντας στα 0,52 ευρώ. Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε από αρκετά υψηλές, για τα δεδομένα της μετοχής, συναλλαγές, που ανήλθαν σε 737.534 ευρώ. Η συνέχεια θα δείξει αν ήταν μια παροδική ανοδική εκτόνωση μιας μετοχής που είχε μείνει πίσω, ή αν η χθεσινή άνοδος σηματοδοτεί κάτι μεγαλύτερο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Πρωινή παγίδα, θετικά σημάδια από Εθνική και οι μακάριοι της Τέρνα Ενεργειακή

Η παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές, η αντίδραση της Εθνικής που δημιουργεί προσδοκίες, τα πολλαπλά οφέλη όσων έχουν ΤΕΝΕΡΓ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τράπεζες, η κόπωση της Metlen και οι πιέσεις στη ΔΕΗ.
MARKET MAKER

Το 4 στα 4 για την αγορά, η δύναμη της Eurobank και το «γύρισμα» της ΔΕΗ

Τέταρτη διαδοχική ημέρα πτώσης για τον Γενικό Δείκτη, το βαρίδι της Εθνικής, πώς η ΔΕΗ από το -2,74% έκλεισε στο συν, επίδειξη δύναμης από τη Eurobank, το -40% της Ιντρακόμ, η ταλαιπωρία της Jumbo και η Cenergy.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
MARKET MAKER

Οι 1.400 μονάδες, το βλέμμα στις τράπεζες και οι «επιστροφές» της Ελλάκτωρ

Η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.400 μονάδες, οι 3 στις 3 πτωτικές συνεδριάσεις στις τράπεζες, η Aegean απομακρύνεται και από τα 10, η καλή εικόνα της Lamda, η Intralot και οι προσδοκίες για νέα επιστροφή κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
MARKET MAKER

Οι νέες πιέσεις στις τράπεζες, η «βύθιση» του ΟΤΕ και o ασυγκράτητος Τιτάν

Φρέσκο χρήμα χρειάζονται οι τράπεζες, γιατί δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ, εντυπωσιακή πορεία για τον Τιτάνα με ώθηση από τις ΗΠΑ, κέρδισαν έδαφος τα διυλιστήρια, αντίδραση από Cenergy και το νέο -30% για την Attica Bank.