ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χαρτονόμισμα και κέρματα ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Νέα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή ζητάει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μην υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών σε θέματα χρηματοοικονομικά, ενέργειας, τροφίμων, και υγείας.

Υπόμνημα στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου έστειλε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), ενόψει των εκλογών, με προτάσεις που αφορούν στα προβλήματα αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη νέα κυβέρνηση «να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, με αυστηρή εφαρμογή της, δίνοντας προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε σκοπιμότητες οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα».

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες προτάσεις για να μην υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών, όπως αναφέρεται, αφορούν τα εξής:

  • Χρηματοοικονομικά - Αντιμετώπιση της Υπερχρέωσης - Προστασία κύριας κατοικίας, με κυριότερα σημεία την επαναφορά επικαιροποιημένου του ν. Κατσέλη, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με διαγραφές και με γνώμονα το εισόδημα και την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανταπόδοση στους συνεπείς δανειολήπτες και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες και τα Funds.
  • Ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή της διαφάνειας στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, την απόσχιση των περιττών χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Τρόφιμα - Διατροφή, ειδικότερα τη μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δη της παιδικής, την εφαρμογή διαιτητικών οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, την προαγωγή της Μεσογειακής και γενικότερα της υγιεινότερης διατροφής.
  • Υγεία, αναφορικά κυρίως στην ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα, της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Άλλοι τομείς αφορούν το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των καταναλωτών. Στο υπόμνημα τονίζονται, ακόμη, η διαρκής υποβάθμιση της προστασίας του καταναλωτή, η ουσιαστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμισή της, αλλά και ο ρόλος της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στους θεσμούς, σε μια επιτυχή οικονομική πορεία που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μειώνεται η καταναλωτική διάθεση και η κίνηση το Πάσχα

Ο πόλεμος στο Ιράν και ο φόβος για αυξήσεις στην ενέργεια, μαζί με χαμηλές προσδοκίες εισοδήματος, χαλάρωσαν σημαντικά το καταναλωτικό κλίμα, που έπεσε στις -28 μονάδες. Η εμπιστοσύνη είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Ανακούφιση από μέτρα, αλλά ζητούνται πρόσθετες παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αν και άργησαν. Επισήμανε ότι η επιδότηση στα καύσιμα μειώνει ουσιαστικά τη φορολογία και η ψηφιακή κάρτα θα βοηθήσει τα νοικοκυριά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «ελευθέρας» Προκοπίου στα Στενά Ορμούζ, σόου Δένδια και ο Π. Μαρινάκης

Το μυστικό του «κουρσάρου» Γιώργου Προκοπίου για την ασφαλή διέλευση των πλοίων του από τα Στενά του Ορμούζ, ο Ν. Δένδιας και οι δηλώσεις που ερέθισαν, ο Π. Μαρινάκης ως Πόντιος Πιλάτος και το αγκάθι του χωροταξικού στο Ελληνικό.
Μαρία Αγγελικούση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Nαύλος-χρυσός για Αγγελικούση, τα 5 δισ. των τραπεζών και συμβουλές 1,5 δισ.

Ναύλος από χρυσάφι για την Μαρία Αγγελικούση 166.000 δολ. την ημέρα, τα κέρδη των τραπεζών, οι συμβουλές εκατομμυρίων στο Δημόσιο, οι big που δεν είναι τόσο big, ο Δήμος Αλίμου στέλνει την ΕΤΑΔ στην Ευρ. Εισαγγελία και το καμπανάκι από ΤτΕ.
Σωκράτης Φάμελλος χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η ακρίβεια φαίνεται στο ταμείο, όχι στα «πειραγμένα» στοιχεία

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τη ΝΔ για παραποίηση στοιχείων πληθωρισμού και τονίζει πως η πραγματικότητα στην αγορά είναι αδιάψευστη. Επανέφερε πρόταση αύξησης φορολογίας στα μερίσματα και μίλησε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ.