ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
koronoios, EODY
Φωτο: SOOC

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για Κίνα: Υπό επιτήρηση η κατάσταση – Τελούμε σε εγρήγορση

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η έξαρση στων κρουσμάτων στην Κίνα έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία.

Η έξαρση κρουσμάτων της COVID - 19 στην Κίνα το τελευταίο διάστημα ξύπνησε μνήμες από το 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως στη χώρα μας, η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο Οργανισμός μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά. Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικό διυλιστήριο για συναλλαγές με το Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο κινεζικό διυλιστήριο Hengli λόγω συναλλαγών με το Ιράν, καθώς και σε 40 ναυτιλιακές εταιρείες που βοηθούν την ιρανική οικονομία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 εκφράζει ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα Ρωσίας και Κίνας

Οι χώρες της G7 τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών, εκφράζοντας ανησυχία για την ενίσχυση των οπλοστασίων Ρωσίας και Κίνας, ενώ καλούν τις ΗΠΑ να συμβάλουν στη σταθερότητα πριν τη σχετική διάσκεψη.
ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: 74χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση – Τρία κρούσματα τον Απρίλιο

Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν τον Απρίλιο στη Ζάκυνθο, με ένα θύμα 74 ετών. Οι αρχές αποδίδουν τα περιστατικά στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που ευνόησαν τη διασπορά του νοσήματος στο νησί.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία περιστατικά λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Έχασε τη ζωή του 74χρονος

Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν τον Απρίλιο στη Ζάκυνθο, με έναν 74χρονο να χάνει τη ζωή του. Τα περιστατικά δεν έχουν επιδημιολογική σύνδεση και αφορούν διαφορετικές περιοχές του νησιού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνα: Ρομποτικοί βραχίονες και AI οδηγούν την παραγωγή μικροκυκλωμάτων

Στο εργοστάσιο της NESY στη Γουσί, ρομποτικοί βραχίονες έχουν αντικαταστήσει εργάτες στη γραμμή χύτευσης τσιπ, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγής. Η αυτοματοποίηση αυτή αντικατοπτρίζει τη στροφή της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία.