Στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου συζητήθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τον αν το όλο θέμα πάει σε πιλοτική δίκη ή όχι.
Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις - το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σήμερα απασχόλησε τους αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.
Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης της ρήτρας έχει κάνει ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή θα λάβει την απόφασή της.
Τι είναι η πιλοτική δίκη
Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη.
Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμεί πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.