ΓΔ: 2642.23 -0.33% Τζίρος: 415.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γυναίκα σε επιχείρηση
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ θέτει στόχους για περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια

Σήμερα, μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη διαθέτουν εθνική νομοθεσία όσον αφορά την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Κομισιόν.

Στόχο την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων έχουν θέσει οι ευρωβουλευτές, μετά από μία συμβιβαστική κίνηση. 

Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό επί πρότασης που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το 2012. «Έπειτα από 10 χρόνια, από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτήν την οδηγία, είναι πλέον καιρός να σπάσουμε αυτήν την γυάλινη οροφή», αντέδρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Υπάρχουν πολλές ειδικευμένες γυναίκες για τις διευθυντικές θέσεις. Θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσουν ως τα τέλη του Ιουνίου του 2026 ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχουν δώσει τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών εδρών τους "στο υποεκπροσωπούμενο φύλο" στα διοικητικά τους συμβούλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 33% για τα κράτη μέλη που θα επιβάλουν ποσοστώσεις για τα διοικητικά τους συμβούλια. Οι εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους θα πρέπει "να εφαρμόσουν διαφανή και ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια" για να ρυθμίσουν το πρόβλημα και "να δώσουν προτεραιότητα στο φύλο που υποεκπροσωπείται" όταν δύο υποψήφιοι διαφορετικού φύλου έχουν τα ίδια προσόντα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν ένα σύστημα κυρώσεων για τις εταιρείες που δεν θα σεβαστούν τους κανόνες. Σήμερα, μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη διαθέτουν εθνική νομοθεσία όσον αφορά την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ ανήλθε από 11,9% το 2010 σε 31,3% σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά στην Κομισιόν: Άμεση μείωση ΕΦΚ σε όλη την Ευρώπη

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζήτησε άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στην ΕΕ και Ελλάδα, χωρίς επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους ζωής.
αντλίες βενζίνης πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές ντίζελ στην ΕΕ - Πάνω από τα 2,50 ευρώ στη Δανία

Οι τιμές του ντίζελ στην ΕΕ έφτασαν στα 2,23 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο, με ρεκόρ σε 19 χώρες λόγω ενεργειακής κρίσης. Στην κορυφή η Δανία (2,56 ευρώ), ακολουθούν Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.
Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαλτικές χώρες ζητούν ευρωπαϊκή στήριξη κατά των drones, λέει η Λιθουανία

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ζήτησαν περισσότερη οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση των drones, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας στο Reuters.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EU KIDS Act: Από τη δράση στην Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προστασία παιδιών

Η Ε.Ε. προτείνει το «EU KIDS Act» για προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο, με αυστηρά όρια ηλικίας σε κοινωνικά μέσα. Οι προτάσεις εναρμονίζονται με τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ασφαλέστερη ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Έκκληση στην ΕΕ για ταχύτερη αποθήκευση φυσικού αερίου

Ο Μακρόν ζήτησε από την ΕΕ επιτάχυνση στην αποθήκευση φυσικού αερίου λόγω των υψηλών τιμών που οφείλονται στους πολέμους και το κλείσιμο του Ορμούζ. Η Γαλλία στηρίζει την ειρηνική επαναλειτουργία των Στενών και τη συνοδεία πλοίων.