Να μην κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς λόγω της «φουσκωμένης» ρήτρας αναπροσαρμογής διατάζει το Πρωτοδικείο Αθηνών, με την απόφαση που εξέδωσε επί σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις.
Ο ορισμός των «ευάλωτων νοικοκυριών» με βάση τη δικαστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστός, αφού αναμένεται να καθαρογραφεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών των καταναλωτικών οργανώσεων, η απαγόρευση αποσύνδεσης θα καλύψει τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο Β, άτομα με αναπηρία και πιθανόν μακροχρόνια ανέργους.
Πάντως, το δικαστήριο δεν έκανε συνολικά δεκτό το αίτημα των καταναλωτικών οργανώσεων, που ζητούσαν να μην κόβεται το ρεύμα, μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σε όλους τους καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Σημειώνεται ότι, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να διεξαχθεί πιλοτική δίκη. Ο Άρειος Πάγος οργανώνει στις 14 Ιουνίου ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει αλλά και των παρόχων προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη. Η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλων φορέων κατά της εταιρείας με την οποία ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει πάρει δικάσιμο στις 6 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής, κατέθεσε ο πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος τόνισε πως καθημερινά λαμβάνουν εντολές διακοπής ρεύματος, προσδιορίζοντας τον αριθμό στην Αττική στις 500 και σε ολόκληρη τη χώρα σε 1.500. Είπε επίσης πως «οι συνάδελφοί του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. Εντολές εκτελούν… Εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα».
Ο μάρτυρας, αντικρούοντας την θέση της εταιρείας ότι αν το δικαστήριο δεχθεί το αίτημα για πάγωμα των διακοπών ρεύματος θα υποστεί ζημιά, ανέφερε πως «είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας που έχει πάνω από 5,5 εκατομμύρια πελάτες, αν δεν εκτελεστούν οι διακοπές ρεύματος μέχρι τις 6 Ιουλίου».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει υποστηρίξει ότι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων και την εξοικειωμένη γνώση δεδομένων και όρων της ενεργειακής αγοράς.
Παράλληλα, αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Περιέχει δε διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις. Εξάλλου, η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη, όπως εκτιμά η καταναλωτική οργάνωση.