ΓΔ: 1481.08 -0.09% Τζίρος: 31.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Maskes, Koronoios, FFP2, Corona Virus
Φωτο: Shutterstock

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο κύμα κατά την διάρκεια των Αποκρεών όπου θα υπάρξει μεγάλος συνωστισμός. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως η τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αποφασίσει ήδη την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.

Υποχρεωτική παραμένει η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς παρά την συζήτηση που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες για άρση του μέτρου, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να παραταθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως μέχρι τέλος Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους».

Όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, η χρήση μάσκας προσώπου θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν, ενώ μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό και σε δομές φροντίδας υγείας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, επανήλθαν η «όρθια» διασκέδαση κι οι σχολικές εκδρομών, ενώ αυξήθηκαν και τα όρια πληρότητας στα γήπεδα (στο 50% της χωρητικότητάς τους).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ