ΓΔ: 1482.28 -0.01% Τζίρος: 49.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει η πλατφόρμα για την διάθεση των χαπιών κατά του κορωνοϊού

Τα χάπια της εταιρείας Merck έχουν θετική γνωμοδότηση, όχι όμως και άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η οποία ωστόσο αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ποιοι μπορούν να λάβουν τα χάπια.

Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 καθώς η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα 14 Ιανουαρίου όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια της εταιρείας Merck έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η οποία ωστόσο αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου. Τα χάπια αυτά θα μπορούν να δίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς, πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Θα λαμβάνονται από τους ασθενείς στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη νοσηλείας τους. Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, «φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα».

Τα κριτήρια χορήγησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,

-πάσχουν από κυστική ίνωση,

-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),

-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,

-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,

-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,

-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,

-εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ