ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Omikron
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποίηση επιστημόνων για κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μπορεί να φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα και δεν γνωρίζουν αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλείων.

Επιθετική πρόκειται να είναι η επέλαση στην Ελλάδα, της παραλλαγής Όμικρον που μεταδίδεται ταχύτατα στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα χρειαστούν μέτρα για την προστασία έναντι της μετάλλαξης ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η εξάπλωση της μέσα στις γιορτές.

Ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως  θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε».

Επεσήμανε ότι το κύμα της Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα αναφέροντας ότι «θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών». Για την πιθανότητα να υποχρεωθούν και οι εμβολιασμένοι σε rapid test εν όψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι  είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι  υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτεί την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα.

Τόνισε επίσης ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Στα 3 προηγούμενα κύματα  μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ