ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αυξημένα περιοριστικά μέτρα ζητούν οι επιστήμονες ενόψει Χριστουγέννων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν νέα μέτρα για τα σχολεία. Θα συνεχίσει η πίεση στο σύστημα Υγείας και μετά τις γιορτές.

Να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι και πιο αυστηρά μέτρα καθώς το σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό πίεση πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν και νέα μέτρα για τα σχολεία. Υπό διερεύνηση ακόμα η μετάλλαξη Όμικρον που αναπτύσσεται ταχύτατα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τοποθετώντας τις εξελίξεις το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους».

Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δίνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία. Επισήμανε ότι «ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς και τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή ακόμα και να ξεκινήσουν νωρίτερα, αλλά και απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών. Εν όψει Χριστουγέννων, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο έλεγχο σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές», συμπλήρωσε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ