Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία μέρα για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Ειδικότερη έκφανση της ανεξάρτητης διαβίωσης συνιστά η εκπαίδευσή τους στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, διότι αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική τους ένταξη.
Σε αυτό το πλαίσιο συστήθηκε ομάδα εργασίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των ατόμων με πρόβλημα όρασης. Έργο της ομάδας εργασίας ήταν η μελέτη και η αποτύπωση της κατάστασης στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κινητικότητα, στον προσανατολισμό και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσής τους, καθώς επίσης και στην διατύπωση πλαισίου προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό αυτού του τομέα για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με οπτική αναπηρία.
Διαπιστώθηκε η αριθμητική ανεπάρκεια των εκπαιδευτών στους ανωτέρω τομείς σε σχέση με τους υπό εκπαίδευση πολίτες με οπτική αναπηρία και διερευνώνται τρόποι ώστε να αναπτυχθεί με καλύτερους όρους ένα πλαίσιο εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης των σκύλων οδηγών, διότι αποτελεί μια σημαντική υποστηρικτική υπηρεσία, η οποία συντελεί στην αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των ατόμων με πρόβλημα όρασης. Επιπρόσθετα, με εύρυθμους όρους, διαμορφώνει τους κανόνες για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που θα ικανοποιεί την επί ίσοις όροις ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με οπτική αναπηρία.
Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορία και τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Για εμάς όμως, είναι πολλά περισσότερα από έναν συμβολισμό. Αποτελεί μια υπόσχεση, ότι συνεχίζουμε να πράττουμε όχι μόνο όσα επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος ως Πολιτεία, αλλά πρωτίστως η συνείδησή μας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τη σφαιρική και πολυεπίπεδη εκπαίδευση και τη στήριξη των παιδιών για την ένταξη τους στην κοινωνία. Εκτός αυτού, προχωρήσαμε στη θέσπιση ενός μέτρου που αφορά όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία όρασης, αλλά κάθε άτομο με αναπηρία. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο καλύπτει ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών. Και τώρα, με απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή έννομη τάξη, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος εκπαίδευσης των εκπαιδευτών στην Ελλάδα. Η κοινωνική μας πολιτική, δεν είναι βαρύγδουπες ιδέες στο συρτάρι. Είναι μεθοδευμένα βήματα χωρίς πρόσημο, με στόχο τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης όλων των συνανθρώπων μας».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζει την ανάγκη εκπαίδευσης των ατόμων με πρόβλημα όρασης στα ως άνω πεδία ως μείζονα προτεραιότητα, η οποία αντλεί τη νομική της βάση τόσο στην ευρωπαϊκή και διεθνή έννομη τάξη, προεξαρχούσης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όσο και στην εθνική, με κυριότερες αναφορές την παρ. 6 του αρ.21 του Συντάγματος και το στόχο 11 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Η πολιτεία, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο και συναισθανόμενη πλήρως την ιδιαίτερη μέριμνα που οφείλει να επιδεικνύει για τα άτομα με οπτική αναπηρία, προκρίνει τη θέσπιση του κατάλληλου πλαισίου κατάρτισης εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, αλλά και επέκτασης των απαιτούμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεσή μας είναι να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί για πρώτη φορά πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών αποκλειστικά στην Ελλάδα».