ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λεωφόρος με αυτοκίνητα
Λεωφόρος με οχήματα υπό το φως της ημέρας στη Θεσσαλονίκη, ιδανική για κυκλοφοριακές αναφορές.

Νέες ρυθμίσεις για τα ιστορικά οχήματα - Πώς θα κυκλοφορούν

Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα, για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών.

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας έως 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα ανάλογα με τον κυβισμό και έως 50 ευρώ για τις μοτοσικλέτες θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος για να μπορούν να κυκλοφορούν. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου «Οδηγώντας με ασφάλεια» περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα ιστορικά οχήματα, προκειμένου να εκσυχρονιστεί το πλαίσιο κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, ασφάλειας και καταγραφής των ιστορικών οχημάτων.

Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα, για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών. Χορηγούνται άδειες και ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος των νομικών προσώπων που χορηγούσαν μέχρι τώρα πινακίδες. Θα δίνουν απλώς τη βεβαίωση του χαρακτηρισμού.

Η άδεια κυκλοφορίας έχει διάρκεια πέντε έτη. Τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα κυκλοφορούν υπό τους όρους να περνούν ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση και θα είναι ασφαλισμένα υποχρεωτικά. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο ενώ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών. Ειδικότερα τα τέλη κυκλοφορίας:

  • Επιβατικά αυτοκίνητα έως 999 κυβικά: 50 ευρώ
  • Από 1000 έως 1999 κυβικά: 100 ευρώ
  • Άνω των 2000 κυβικών: 200 ευρώ
  • Μοτοσικλέτες έως 250 κυβικά: 20 ευρώ
  • Μοτοσικλέτες πάνω από 250 κυβικά: 50 ευρώ

Καθιερώνεται ένα μεταβατικό στάδιο 18 μηνών ώστε να μην υπάρξει κενό στην κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τον παλαιό στόλο οχημάτων των Ταξί, σύμφωνα με το υπουργείο όσα θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορίας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικατασταθούν το 2020 και το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και ενίσχυση συγκοινωνιών

Ο αν. υπουργός Μεταφορών Γ. Κώτσηρας τόνισε στον ERTNEWS την προτεραιότητα της κυβέρνησης για οδική ασφάλεια και βελτίωση μεταφορών, ανακοινώνοντας νέα μέτρα για ηλεκτρικά πατίνια και μείωση των τροχαίων.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Ξεκινά η ανανέωση του σιδηροδρομικού στόλου μετά από 20 χρόνια

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μετοφορών, Γιώργος Κώτσηρας, χαρακτήρισε την άφιξη των νέων συρμών Blues IC ως την αρχή της ανανέωσης του ελληνικού σιδηροδρομικού στόλου μετά από δύο δεκαετίες.
Χρήστος Δήμας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Τρεις ανισόπεδοι κόμβοι στον Σκαραμαγκά χωρίς διόδια

Ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, τόνισε τη στρατηγική αξία των νέων ανισόπεδων κόμβων στη Σκαραμαγκά και της ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, έργο που θα λύσει κυκλοφοριακά ζητήματα στη Δυτική Αττική μετά από 20 χρόνια.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώτσηρας: Αυτοψία στα έργα αναβάθμισης του Μετρό της Αθήνας

Ο Γ. Κώτσηρας επιθεώρησε τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και δήλωσε πως η αναβάθμιση θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου με ελάχιστη όχληση για το κοινό.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την ασφάλεια στις μεταφορές

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, θέτει ως προτεραιότητες την οδική ασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, την αναβάθμιση των συγκοινωνιών και την αξιοποίηση της τεχ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Παρέδωσα πιο ασφαλή σιδηρόδρομο, έκανα πράξη την υπόσχεση

Ο Κ. Κυρανάκης, απολογιζόμενος τη 15μηνη θητεία του, τόνισε την ενίσχυση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και την υλοποίηση δεσμεύσεων μετά τα Τέμπη. Μέχρι τέλη Αυγούστου, πλήρης λειτουργία των νέων συστημάτων ασφαλείας δίχως παρατάσεις.