ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Συνεργασία Facebook και AFP στη «μάχη» κατά των fake news στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες.

Με το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί το Facebook, προκειμένου όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή παρουσίαση «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην Ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων»

Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων.

Το Facebook ανακοίνωσε επίσης το ξεκίνημα μιας νέας εκπαιδευτικής διαφημιστικής καμπάνιας διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεται με τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) και πως να εντοπίζονται ψευδείς πληροφορίες στο χώρο του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες. Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνει viral. Όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, το Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», δηλώνει σχετικά η Σόφι Ίγιαρς, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

Όπως αναφέρθηκε, το Facebook έχει υιοθετήσει μια στρατηγική τριών μερών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης:

  • Αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις πολιτικές διαφήμισης τους
  • Μειώνει την προβολή ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου
  • Ενημερώνει το κοινό, προσφέροντάς του περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πλαίσιο γεγονότων που συνοδεύει τις αναρτήσεις τις οποίες βλέπουν

Η στρατηγική αυτή, τονίστηκε στην παρουσίαση, έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με ζητήματα υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει αφαιρέσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου, επειδή αυτά παραβίασαν τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια. Ετικέτες προειδοποίησης έχουν επίσης εφαρμοστεί σε περισσότερα από 167 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν μια ετικέτα προειδοποίησης τοποθετείται σε μια ανάρτηση, το 95% των φορών οι χρήστες δεν κάνουν κλικ σε αυτήν για να τη δουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διαχρονικοί δεσμοί και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Ναυτιλίας, εξήρε τις ισχυρές ιστορικές και σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στη δεξίωση για τα 237 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τονίζοντας τη στρατηγική τους συνεργασία και ευχαριστώντας τη Γαλλίδα πρέσβη.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους δεσμούς σε παιδεία και πολιτισμό

Εκδήλωση για τη γαλλική εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας, τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Πτώση της Βαστίλης, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόξενος Ζαν-Λυκ Λαβό.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας με την πρέσβη της Γαλλίας για τις ελληνογαλλικές σχέσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε την πρέσβη της Γαλλίας Laurence Auer στο Προεδρικό Μέγαρο, συζητώντας τα πεπραγμένα της θητείας της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
Λεβέντης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο γιος του στο Facebook. Μηχανικός με πολιτική δράση, είχε συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ.
ΦΟΡΜΙΩΝ F-603
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φρεγάτα «Φορμίων» επέστρεψε στο ναυπηγείο μετά τις δοκιμές στη Γαλλία

Η φρεγάτα «Φορμίων» επέστρεψε στη Λοριάν μετά από δοκιμές, ως η τρίτη από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα ενσωματώσει το Πρότυπο 2 και αναμένεται να φύγει για την Ελλάδα την άνοιξη του 2027.