ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Συνεργασία Facebook και AFP στη «μάχη» κατά των fake news στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες.

Με το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί το Facebook, προκειμένου όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή παρουσίαση «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην Ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων»

Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων.

Το Facebook ανακοίνωσε επίσης το ξεκίνημα μιας νέας εκπαιδευτικής διαφημιστικής καμπάνιας διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεται με τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) και πως να εντοπίζονται ψευδείς πληροφορίες στο χώρο του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες. Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνει viral. Όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, το Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», δηλώνει σχετικά η Σόφι Ίγιαρς, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

Όπως αναφέρθηκε, το Facebook έχει υιοθετήσει μια στρατηγική τριών μερών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης:

  • Αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις πολιτικές διαφήμισης τους
  • Μειώνει την προβολή ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου
  • Ενημερώνει το κοινό, προσφέροντάς του περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πλαίσιο γεγονότων που συνοδεύει τις αναρτήσεις τις οποίες βλέπουν

Η στρατηγική αυτή, τονίστηκε στην παρουσίαση, έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με ζητήματα υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει αφαιρέσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου, επειδή αυτά παραβίασαν τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια. Ετικέτες προειδοποίησης έχουν επίσης εφαρμοστεί σε περισσότερα από 167 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν μια ετικέτα προειδοποίησης τοποθετείται σε μια ανάρτηση, το 95% των φορών οι χρήστες δεν κάνουν κλικ σε αυτήν για να τη δουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα καταδικάζει επιθέσεις σε αμάχους και διπλωμάτες στην Ουκρανία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα καταδίκασε επιθέσεις σε διπλωματικές εγκαταστάσεις και αμάχους στην Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία και καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί τη Σύμβαση της Βιέννης και την προστασία αμάχων.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Νίκου Δένδια με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna, και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν καλωσορίζει τη Νορβηγία στη «προηγμένη πυρηνική αποτροπή»

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε την ένταξη της Νορβηγίας στην προηγμένη πυρηνική αποτροπή, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της συμμετοχής της και τις προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στη Γαλλία για τις ελληνικές θέσεις στη UNESCO για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO στο Παρίσι, η Ελλάδα παρουσίασε τεκμηριωμένες θέσεις υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη στήριξη 20 κρατών-μελών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετακίνητο στη στάση του.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελληνογαλλικός άξονας για θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση

Στο Παρίσι, Ελλάδα και Γαλλία ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε περιβάλλον, θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην απανθρακοποίηση και εξηλεκτρισμό, στο πλαίσιο της πρόσφατης εταιρικής συμφωνίας των δύο χωρών.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας για προστασία θαλασσών σε επίπεδο ΕΕ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην προστασία θαλασσών, περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την απανθρακοποίηση και τον εξηλεκτρισμό, όπως συζητήθηκε σε συνάντηση Υπουργών χθες στο Παρίσι.