ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Οικονομική ενίσχυση σε δήμους που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ενισχύσουν δήμους και ΤΟΕΒ που υπέστησαν ζημιές από κακοκαιρίες και σεισμούς.

Οικονομική ανάσα ύψους 8,8 εκατ. ευρώ δίνει το υπουργείο Εσωτερικών σε 9 Δήμους που έχουν πληγεί από σεισμούς και θεομηνίες για πρόληψη και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες, ενώ 2,2 εκατ. ευρώ θα δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους ΤΟΕΒ. Τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. 

Έτσι, μαζί με την υπουργική απόφαση της 8ης Μαρτίου για τους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας, το συνολικό ύψος της επιχορήγησης για τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τους δίδυμους ισχυρούς σεισμούς, ανέρχεται έως σήμερα σε 1.250.000 ευρώ.

Τα ποσά που προβλέπονται για κάθε Δήμο:

• 3.200.000 ευρώ για τον Δήμο Καρδίτσας

• 1.500.000 ευρώ για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

• 1.600.000 ευρώ για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

• 1.200.000 ευρώ για τον Δήμο Δυτικής Σάμου

• 700.000 ευρώ για τον Δήμο Σάμης

• 300.000 ευρώ για τον Δήμο Σουφλίου

• 150.000 ευρώ για τον Δήμο Αρριανών

• 100.000 ευρώ για τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων και

• 80.000 ευρώ για τον Δήμο Φιλιατών

Ο κ. Πέτσας υπέγραψε και υπουργική απόφαση για χρηματοδότηση ύψους 2.800.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης του νομού Έβρου, οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή. Χθες, υπεγράφησαν από τον ίδιο οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων Λαρισαίων (200.000 ευρώ), Παλαμά (100.000 ευρώ) και Κιλελέρ (50.000 ευρώ) που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο στις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα ποσά πιστώνονται άμεσα, προκειμένου να αρχίσει, εντός των επόμενων ημερών, η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των σεισμοπαθών, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

2,2 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί την επόμενη εβδομάδα στους ΤΟΕΒ για τον «Ιανό»

Περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα όπως αναφέρεται σε απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ακριβές ποσό ανέρχεται σε 2.225.000 ευρώ και αφορά στους ΤΟΕΒ οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον «Ιανό.

Αναλυτικότερα, η κατανομή ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

  • ΤΟΕΒ Ταυρωπού: 1.500.000 ευρώ
  • ΤΟΕΒ Τιτανίου: 300.000 ευρώ
  • ΤΟΕΒ Σελάνων: 225.000 ευρώ
  • ΤΟΕΒ Ξυνιάδος: 200.000 ευρώ

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου προχωρά η διαβούλευση με στόχο την αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ που λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «οι μεταρρυθμίσεις θα κινούνται προς την κατεύθυνση κεντρικοποίησης και εξασφάλισης της εισπραξιμότητας, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνενώσεων των ΤΟΕΒ μέσω ενός αδιάβλητου μηχανισμού, προκειμένου να επέλθει μία εις βάθος εξυγίανσή τους». Επίσης, «εξετάζεται η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης που θα βασίζεται στις κοινοτικές οδηγίες και θα είναι ανταγωνιστικό ως προς την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και η εισαγωγή μίας νέας λογικής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των Οργανισμών», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ΕΛΤΑ διαψεύδουν δημοσιεύματα για προβλήματα με την επιστολική ψήφο

«Δεν κατανοούμε τους λόγους της πρωτοφανούς επίθεσης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την οποία καταγγέλλουμε ως αήθη, δεδομένου ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του εν λόγω site» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
businessdaily-Epistoliki-Psifos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις για την επιστολική ψήφο από το υπ. Εσωτερικών

Συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εγγεγραμμένους να προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων 90 από αυτές δεν είχαν ούτε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εκλογές.
businessdaily-Epistoliki-Psifos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την επιστολική ψήφο, 157.000 έχουν εγγραφεί

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση.