ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ελληνικό σύστημα πιστοποίησης προϊόντων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Tο σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου. Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο» τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.

Τέλος ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής βιοχημείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Οινοποιεία: Συμφωνία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου

Η συμφωνία του ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία αυτή με διάρκεια 12ετίας δεν αποτελεί απλώς μία εμπορική πράξη αλλά συνιστά μια στρατηγική συμμαχία με ισχυρό ιστορικό και συμβολικό αποτύπωμα,
ακρίβεια στα τρόφιμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τρόφιμα έγιναν «απλησίαστα» το 2025 για τα νοικοκυριά, αυξήσεις έως 27%

Έως και 27% αυξήθηκαν το 2025 οι τιμές βασικών τροφίμων, με το μοσχάρι, τον καφέ και τη σοκολάτα να πρωταγωνιστούν, επιβαρύνοντας καθημερινά το κόστος του τραπεζιού. Ποιά τρόφιμα σημείωσαν πτώση τιμών.
Καρότσι σούπερ μάρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΕΛΚΑ: Στο 1,84% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο του 2025

Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 1,84% τον Δεκέμβριο 2025 σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,63% σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Αγρότης σε χωράφι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικά προϊόντα: Τι κερδίζει και τι φοβάται η Ελλάδα από τη Mercosur

Επιφυλάξεις εκφράζουν Έλληνες παραγωγοί για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur για τα αγορτικά προϊόντα, παρά τις εξαγωγικές ευκαιρίες και την προστασία 21 ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη.
ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μαγικός Κήπος»: Η καινοτομία που παράγει 9 εκατ. μαρούλια χωρίς φυτοφάρμακα

Ο «Μαγικός Κήπος» με το υδροπονικό θερμοκήπιο στη Βοιωτία με drones, ελάχιστο νερό και σταθερή παραγωγή όλο τον χρόνο, δείχνει το μέλλον της ελληνικής, τεχνολογικά προηγμένης, γεωργίας.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φαγητών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρύ» για το πορτοφόλι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στα ύψη τα κρέατα

Αύξηση 3,6% έως 7,1% σε σχέση με το 2024, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με αρνί και μοσχάρι να επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, και μεγάλες αποκλίσεις τιμών ανάλογα με το σημείο αγοράς.