ΓΔ: 1403.17 0.36% Τζίρος: 77.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xristougenna, katastimata, lockdown, koronoios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας - Ρεβεγιόν αυστηρά με άτομα της οικογένειας

Προσοχή συστήνουν οι ειδικοί για τις ημέρες των εορτών, εκφράζοντας ανησυχίες για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος. Τι λένε για τα εμβόλια.

Κάτω από 1% σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι ο συντελεστής μεταδοτικότητας, όπως ανέφερε ο καθηγητής Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σημείωσε δε ότι η επανεκκίνηση του ανοίγματος της κοινωνίας θα είναι πάλι σταδιακή. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» συμπληρώνοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, δήλωσε ότι «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν. «Ετοιμάζουμε και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο. Πολύ λίγοι το έκαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι γιατροί αποτελούν πρότυπα στην κοινωνία και πρέπει να πειστούν πρώτα αυτοί για την ασφάλεια των εμβολίων για να ακολουθήσουν και οι πολίτες. 

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν μια καλύτερη εικόνα από ότι φοβόμασταν, καθώς όπως είπε τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τα 1.000.

«Ελπίζουμε στη συνέχεια να έχουμε καλύτερα δεδομένα αλλά πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα», τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν εφόσον παγιωθούν τα καλά αποτελέσματα, ωστόσο τόνισε ότι είναι αναγκαία η λειτουργεία για τα σχολεία. Στόχος, παραμένει, όπως είπε τα σχολεία να λειτουργήσουν 8 Ιανουαρίου, πρώτα τα δημοτικά.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό είπε ότι στόχος είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και προσέθεσε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ένα “τείχος προστασίας» εφόσον ο κόσμος εμβολιαστεί» και ότι μέχρι την άνοιξη είναι πιθανό να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. Ωστόσο, σημείωσε πως είναι σημαντικό να πειστεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο. Χαρακτήρισε λογικές τις επιφυλάξεις του κόσμου και τόνισε ότι ο οικογενειακός γιατρός θα έχει σημαντικό ρόλο για την ενημέρωση του πληθυσμού.

Ρεβεγιόν αυστηρά με άτομα της οικογένειας

«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που  μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega.

«Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη», τόνισε, ενώ για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών, επισήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους καθώς όπως είπε είναι εικόνες που είδαμε και στο Λονδίνο νωρίτερα και τελικά οδήγησαν σε σκληρό lockdown.

Για το άνοιγμα των σχολείων με πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Τέλος, αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «κάθε παρενέργεια του εμβολίου καταγράφεται», επισημαίνοντας πως σταδιακά το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. «Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι θάνατοι από κορονοϊό παρά τις λιγότερες νοσηλείες

Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν 833 νέες εισαγωγές, με τα θετικά κρούσματα να παραμένουν σταθερά, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Στους 40 έφτασαν οι νεκροί.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.