Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνιστώντας ρεβεγιόν σε πολύ αυστηρό οικογενειακό κύκλο, ενώ καμπανάκι χτύπησε εχθές και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα αυστηρά μέτρα στη Δυτική Αττική.
«Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί» τόνισε σχετικά χθες ο υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα».
Εξάλλου, στο «κόκκινο» είναι περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα, Κοζάνη. Μάλιστα, η πιο δύσκολη κατάσταση εμφανίζεται σε Κοζάνη, Δράμα και Ξάνθη.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.
Παράλληλα, την άποψη ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε επιβληθεί σκληρότερο lockdown, τύπου Μαρτίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα και για άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.
«Έχουμε έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Όσοι μεν δεν έχουν οξύ πρόβλημα, αισθάνονται ότι δεν τους αφορά. Το lockdown εφαρμόστηκε όταν είχαμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού και θέλει πολύ περισσότερο για να περιοριστεί και να καμφθεί και το επίπεδο των μέτρων δεν είναι σαν τον Μάρτιο. Αν ήμασταν σε lockdown Μαρτίου από την πρώτη στιγμή, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στις γιορτές των Χριστουγέννων σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας, η οποία είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει». Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι για τους Θεσσαλονικείς σημειώνοντας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγάλη. Η «Θεσσαλονίκη είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δε θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια».
Σημειώνεται πως εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.155 νέα κρούσματα και 78 νεκρούς. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 542. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας φθάνει στα 128.710, ενώ αυτός των θανάτων διαμορφώνεται, πλέον, στους 3.948.