ΓΔ: 1460.46 -0.51% Τζίρος: 64.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, EODY, test
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Βραδεία αποκλιμάκωση των αριθμών, προσοχή συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown», επεσήμανε ο κ. Σύψας.

Για μια αποκλιμάκωση της επιδημίας, αλλά πολύ βραδεία, όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους αθανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown», επεσήμανε.

Όσον αφορά τις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα»

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

Παράλληλα, για τα σχολεία είπε πως «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία». 

«Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία».

«Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ' ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, ενώ υπάρχει και το εμβόλιο στην άκρη του δρόμου, παρ' όλα αυτά για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι χρήσιμο είναι να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα. Καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Το πρόβλημα δεν είναι τι θα αποφασίσει η πολιτεία, το ζήτημα είναι πως θα προφυλάξουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε, μιλώντας στο Mega, σχολιάζοντας την απόφαση σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στα φετινά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν και κάνοντας λόγο για φόβους υπερμετάδοσης. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή, συνεπώς αν μαζευτεί πολύς κόσμος σε ένα σπίτι και με κλειστά παράθυρα λόγω καιρού, έχει κολλήσει όλον τον κόσμο», ενώ όπως είπε «η λογική είναι να μαζευτούμε με ανθρώπους που ήδη συγχρωτιζόμαστε μαζί τους». 

Σημειώνεται πως εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μεγάλη πτώση στα 693 νέα κρούσματα, 552 διασωληνωμένους και 85 νεκρούς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.