Παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στο lockdown, ενώ όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, ενδεχομένως με τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ το άνοιγμα των σχολείων απομακρύνεται για το νέο έτος. Αβέβαιο θεωρείται τι θα γίνει με την εστίαση.
Εξάλλου, την ανησυχία του για τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν τα 2.199, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.
Εξήγησε ωστόσο τους λόγους που μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να είναι τόσο αυξημένα τονίζοντας ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί. «Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διαωληνώσεις», κατέληξε.
Παράλληλα, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκ. Βατόπουλος, είναι αναμενόμενο να μην είναι ομαλή η πορεία των κρουσμάτων και μέρα με τη μέρα να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και για αυτό το λόγο «στην επιδημιολογία κοιτάμε τον κυλιόμενο μέσο όσο επτά ημερών».
Γενικά υπάρχει μια ελάττωση σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, συμπληρώνοντας ωστόσο αυτή η ελάττωση κατά την εκτίμησή του δεν είναι επαρκής, με την έννοια ότι τα κρούσματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά. «Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας μια εξήγηση γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα είπε ότι «αίσθηση μου είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά», εξηγώντας ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς «η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή». Για αυτό «υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα».
Σχετικά με τα μέτρα και την καραντίνα, σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δυο-τρεις μέρες και προς το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις επ' αυτού. «Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα για να κάνουμε ελεύθερα Χριστούγεννα», εκτίμησε.
Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε πως η έγκρισή του «είναι ουσιαστική και όχι τυπική». Οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
Παράλληλα με την πρόληψη και τους εμβολιασμούς, είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, σχολίασε τέλος ως προς τις έρευνες που γίνονται στον τομέα του φαρμάκου.
Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα, 111 νεκρούς και 596 διασωληνωμένους. Από αυτά, τα 413 κρούσματα αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός στη Θεσσαλονίκη, με 538 κρούσματα.