ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Διαφθορά: Επικρίσεις στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η χώρα μας δεν εφάρμοσε τις τέσσερις συστάσεις που έγιναν από την ειδική ομάδα για τη διαφθορά, παρατηρήσεις για κενά στη νομοθεσία περί δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων.

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται, ο κύριος λόγος για την έκθεση της GRECO ήταν η υποβάθμιση του ποινικού αδικήματος δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα σε πλημμέλημα, κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, αν και έπειτα από τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, η Ελλάδα αποκατέστησε τον προηγούμενο Νοέμβριο το συγκεκριμένο αδίκημα ως κακούργημα. Αυτή η τροποποίηση καλωσορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα «παρέμεινε αποδυναμωμένο» και για αυτόν τον λόγο απηύθυνε τέσσερις συστάσεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ζητάει την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εισαχθούν επιβαρυντικές περιστάσεις ώστε το συγκεκριμένα αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών να θεωρείται κακούργημα, τον αυστηρό περιορισμό του αντικειμένου των αδικημάτων διαφθοράς για τα οποία μπορεί ο εισαγγελέας να απέχει από τη δίωξη και τη διασφάλιση ότι η παθητική δωροδοκία αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών (όπως δικαστών, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, ενόρκων και διαιτητών) θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων προτρέπει την Ελλάδα να ενισχύσει την ποινική νομοθεσία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς, όπως παρατηρεί, «καμία από τις τέσσερις σχετικές συστάσεις της δεν έχει εφαρμοστεί».

Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές Αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής και του βαθμού αποδοχής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τη συναγωγή συμπερασμάτων για την κατάρτιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, τη σύνταξη σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Μάλτα: Εκλογές σήμερα, φαβορί οι Εργατικοί για τέταρτη θητεία

Οι Μαλτέζοι ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές με επικρατέστερους τους Εργατικούς του Ρόμπερτ Αμπέλα, παρά ανησυχίες για διαφθορά. Αντίπαλός του, ο Άλεξ Μποργκ του PN, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός αν εκλεγεί.
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Αρβανίτης: Ευθύνες κυβέρνησης για ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκρυψε το ΕΛΚ

Ο Κώστας Αρβανίτης τονίζει πως η Εισαγγελία επιβεβαιώνει την πολιτική εμπλοκή στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ βασικοί μάρτυρες έλειπαν από τις συναντήσεις της Επιτροπής CONT στην Αθήνα, όπως οι Μπίκας και Βάρρας.
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για διαφθορά στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

Έρευνα για κατάχρηση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε στην έδρα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα, χωρίς το κόμμα να βρίσκεται στο στόχαστρο, σχετικά με συμβόλαια που ανέθεσαν δήμοι σε διάφορες πόλεις.
Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αυστηρότεροι κανόνες ελέγχου για υψηλόβαθμους στρατηγούς

Η Κίνα λαμβάνει νέα μέτρα για ενίσχυση της πειθαρχίας στη στρατιωτική ηγεσία, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπό την καθοδήγηση του Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έρευνα στα γραφεία των Σοσιαλιστών για χρηματοδότηση

Έρευνα πραγματοποιεί η ισπανική αστυνομία στα γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη, κατόπιν δικαστικής εντολής, για υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης που φέρεται να σχετίζεται με τον δημόσιο οργανισμό SEPI και εμπλοκή πρώην στελέχους.