ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Διαφθορά: Επικρίσεις στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η χώρα μας δεν εφάρμοσε τις τέσσερις συστάσεις που έγιναν από την ειδική ομάδα για τη διαφθορά, παρατηρήσεις για κενά στη νομοθεσία περί δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων.

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται, ο κύριος λόγος για την έκθεση της GRECO ήταν η υποβάθμιση του ποινικού αδικήματος δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα σε πλημμέλημα, κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, αν και έπειτα από τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, η Ελλάδα αποκατέστησε τον προηγούμενο Νοέμβριο το συγκεκριμένο αδίκημα ως κακούργημα. Αυτή η τροποποίηση καλωσορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα «παρέμεινε αποδυναμωμένο» και για αυτόν τον λόγο απηύθυνε τέσσερις συστάσεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ζητάει την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εισαχθούν επιβαρυντικές περιστάσεις ώστε το συγκεκριμένα αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών να θεωρείται κακούργημα, τον αυστηρό περιορισμό του αντικειμένου των αδικημάτων διαφθοράς για τα οποία μπορεί ο εισαγγελέας να απέχει από τη δίωξη και τη διασφάλιση ότι η παθητική δωροδοκία αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών (όπως δικαστών, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, ενόρκων και διαιτητών) θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων προτρέπει την Ελλάδα να ενισχύσει την ποινική νομοθεσία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς, όπως παρατηρεί, «καμία από τις τέσσερις σχετικές συστάσεις της δεν έχει εφαρμοστεί».

Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές Αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής και του βαθμού αποδοχής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τη συναγωγή συμπερασμάτων για την κατάρτιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, τη σύνταξη σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζητείται η έκδοση του κυβερνήτη Σιναλόα για σχέσεις με καρτέλ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον κυβερνήτη της Σιναλόα, Ρούμπεν Ρότσα, και άλλους αξιωματούχους για συνεργασία με το καρτέλ Σιναλόα, λαμβάνοντας δωροδοκίες για διευκόλυνση μεταφοράς ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο «Ιθάκη» και μίλησε για «ηθική επανάσταση»

Ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντιμότητας στην πολιτική και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας για διαφθορά

Η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον Χε, καταδικάστηκε από το Εφετείο Σεούλ σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο για χειραγώγηση μετοχών και διαφθορά, ανατρέποντας αθώωση σε πρώτο βαθμό.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Αιχμές για προμήθειες και εξοπλισμούς στον χώρο της Υγείας

Η «Νίκη» κατηγορεί την κυβέρνηση για πανικό και προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων στην Υγεία, βάσει αναφορών της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λ. Κοβέσι, και προτείνει άμεσα μέτρα για διαφάνεια και αποτελεσματικότερες προμήθειες.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης για υποκλοπές: Εξοργιστική πρόκληση η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτηρίζει "εξοργιστική" την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να μην ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση υποκλοπών, παρά τις ενδείξεις διασύνδεσης μεταξύ ΕΥΠ και Predator που ανέδειξε δικαστική απόφαση.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα δει το αίτημα Νετανιάχου για χάρη μετά από συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα χάριτος του Νετανιάχου μόνο μετά την εξάντληση προσπαθειών για ομολογία ενοχής, ενώ ο Νετανιάχου αρνείται όλες τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του.