ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκλεψαν 18.530 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό με SMS

Επιτήδειοι ζήτησαν από πολίτη να αλλάξει τα στοιχεία e-banking προκειμένου να ενεργοποιήσει εκ νέου την κάρτα του με αποτέλεσμα να «αδειάσουν» τον λογαριασμό του.

Μία πραγματικά εντυπωσιακή περίπτωση επιτήδειων ανέδειξε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, η οποία αφορά εξαπάτηση πολίτη στην Πιερία, αναφέροντας, παράλληλα και  τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, όπου κατάφεραν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 18.530 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.

Όπως τονίζουν οι αστυνομικές αρχές «Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση, είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς, ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο

Στα Χανιά, συνελήφθη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Χανίων στο Αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», 25χρονος αλλοδαπός, διωκόμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Γκάνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 44χρονος αλλοδαπός με πιστόλι στον Άγιο Παντελεήμονα

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ κατά την διάρκεια της περιπολίας τους έκριναν ύποπτο τον 44χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο. Αυτός μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών εισήλθε σε κατάστημα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο.
Astynomia, GADA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H ΕΛΑΣ εφιστά προσοχή για ψεύτικο email, δήθεν επιστολή του αρχηγού της

Οι δράστες, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν του πολίτες με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.
sillipsi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν τρία άτομα στο Ηράκλειο για κλοπές οχημάτων

Οι δέκα κλοπές είχαν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένας ανήλικος ενώ επιπλέον συνελήφθη ακόμα ένας Έλληνας για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου και παραβάσεις περί όπλων.
businessdaily-Astynomia-DIAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για επιθέσεις κατά αστυνομικών, χθες το βράδυ, στην Πλατεία Βικτωρίας

Οι αστυνομικοί, με τακτικές κινήσεις, χρήση χημικών και τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ που έσπευσαν να ενισχύσουν πραγματοποίησαν 40 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων 32 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.