ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πανελλήνιος διαγωνισμός στη Στατιστική από την ΕΛΣΤΑΤ

Ο «4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στη Στατιστική» απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, με τις εγγραφές να ξεκινούν σήμερα 5/10 και να ολοκληρώνονται στις 7 Ιανουαρίου 2021.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΛΣΤΑΤ διοργανώνει τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική». Η δράση, που υποστηρίχθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας επί τρία σχολικά έτη και εντάσσεται στη στρατηγική της Στατιστικής Αρχής για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διεξάγεται εφέτος από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021.

Ο «4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στη Στατιστική» απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και αποσκοπεί στη γνωριμία τους με τις αρχές της στατιστικής επιστήμης, τον τρόπο παραγωγής των επίσημων στατιστικών, καθώς και την αξιοποίησή τους και σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Επιπλέον, οι καθηγητές που μετέχουν στον διαγωνισμό ως μέντορες, έχουν την ευκαιρία εξοικείωσης με νέα εργαλεία και πρακτικές για τη διδασκαλία της στατιστικής επιστήμης.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ομάδες που αποτελούνται από έναν έως και τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Κατηγορία Α': Μαθητές Λυκείων
  • Κατηγορία Β': Μαθητές Γυμνασίων.

Σε κάθε ομάδα συμμετέχει ένας καθηγητής, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εγγραφή της ομάδας του στον διαγωνισμό (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής), την παροχή πληροφοριών στα μέλη της ομάδας, την επίβλεψη των εργασιών τους και την καθοδήγησή τους καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Με σκοπό την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όλων και όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα, ο «4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στη Στατιστική» περιλαμβάνει μία καινοτομία σε σχέση με τους προηγούμενους: τη διοργάνωση ενός Βραβείου Κοινού (Public Choice Award- PCA), μιας διαδικασίας από την οποία θα προκύψει η μία από τις δύο ομάδες κάθε κατηγορίας που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική (τον Απρίλιο 2021). Συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας καλούνται να διαμορφώσουν και να παρουσιάσουν ένα βίντεο στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, θα πραγματεύονται το θέμα που θα ανακοινώσει η Eurostat. Με κριτήριο τα βίντεο, οι συμμετέχοντες στην ηλεκτρονική ψηφοφορία θα επιλέξουν την μία από τις δύο ομάδες κάθε κατηγορίας που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, ενώ η άλλη θα προκύψει βάσει αξιολόγησης από Επιστημονική Επιτροπή.

Βραβεία θα απονεμηθούν στις νικήτριες ομάδες κάθε κατηγορίας, τόσο του εθνικού, όσο και του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, ενώ όλες οι ομάδες θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Οι εγγραφές των ομάδων ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώνονται στις 7 Ιανουαρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες, όπως για τις εγγραφές, το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες, τόσο του Πανελλήνιου, όσο και του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στη Στατιστική, είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2021

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο της «Καθημερινής» για την «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά»

«Είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να μας μάθει κάτι για το μέλλον. Να δούμε τι είναι η μεταπολίτευση και τι έχουμε διδαχθεί από αυτήν» ανέφερε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.
Tourismos, Turism, Ellada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 10.413.982 άτομα εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Η μείωση κατά 0,5% του μόνιμου πληθυσμού, είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 64.000 άτομα και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 16.355 άτομα (θετικό ισοζύγιο).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υποχώρηση του κορονοϊού μείωσε κατά 13,6% τους θανάτους στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι και το τέλος Απριλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 44.971 θάνατοι. Οι σημαντικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποφέρουν από χρόνιο πρόβλημα υγείας ένας στους τέσσερις Έλληνες

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το 9% που πάσχουν από χρόνιο πρόβλημα υγείας για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο είχε περιορίσει, κάποιες δραστηριότητες ή είχε δυσκολευτεί σε αυτές πάρα πολύ.