ΓΔ: 2591.97 -0.44% Τζίρος: 62.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:38
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΑΠΘ Θεσσαλονίκης: Νέα πύλη εισόδου με έμφαση στην εξωστρέφεια

Εγκαινιάστηκε η νέα, συμβολική πύλη εισόδου του ΑΠΘ, παρουσία πανεπιστημιακής κοινότητας. Στόχος της είναι η ενίσχυση της σχέσης με την πόλη. Στα πλάνα, και η ενεργειακή αναβάθμιση και αναμόρφωση του campus.

Η νέα πύλη εισόδου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το μεσημέρι, παρουσία πρυτανικών αρχών, καθηγητών και φοιτητών, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στη σχέση του πανεπιστημίου με την πόλη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στα εγκαίνια, η νέα πύλη δεν αποτελεί απλώς ένα αρχιτεκτονικό έργο, αλλά συμβολίζει μια διαφορετική φιλοσοφία διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους πολίτες.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η παρέμβαση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αναμόρφωση του campus. Όπως επισήμανε, στο παρελθόν υπήρχε στο σημείο ένα φυλάκιο ελέγχου εισόδου, ενώ πλέον ο χώρος λειτουργεί ως υποδοχή, ενισχύοντας το αίσθημα εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την πόλη.

Η νέα πύλη έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως σημείο υποδοχής, αντί για τυπικό σημείο ελέγχου, και εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης του πανεπιστημιακού χώρου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, ενώ προχωρά ο χωροταξικός επανασχεδιασμός του campus.

Στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας, προβλέπεται η εφαρμογή αυτοματοποιημένου συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων, με ηλεκτρονική αναγνώριση πινακίδων και καταχώριση δικαιούχων. Όπως διευκρίνισε ο πρύτανης, στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης όσων δικαιούνται να εισέρχονται στον χώρο, χωρίς να ενισχύεται η αίσθηση ελέγχου. Το σύστημα θα καλύπτει και προσωρινούς επισκέπτες, όπως συμμετέχοντες σε προγράμματα Erasmus, ενώ προβλέπεται εξορθολογισμός των θέσεων στάθμευσης εντός του campus.

Πράσινο και ανοιχτοί χώροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση του πρασίνου μέσω συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δενδροφύτευση. Ο πρύτανης επεσήμανε ότι τα περισσότερα δέντρα στη νέα διαδρομή είναι άγριες κερασιές, με στόχο να δημιουργηθεί ένα τοπίο που θα θυμίζει "cherry blossom" και στη Θεσσαλονίκη. Η αναμόρφωση του ΑΠΘ συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου πράσινου περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης.

Όπως σημείωσε ο πρύτανης, στόχος είναι το campus να μην είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη πόλη, αλλά να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εικόνας όπου το κέντρο της Θεσσαλονίκης προσφέρει "πράσινο για όλους".

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και αρχιτέκτονας της πύλης, Βανέσσα Τσακαλίδου.

Η κ. Δερμεντζοπούλου χαρακτήρισε τη νέα πύλη «ένα όριο και ταυτόχρονα μια πρόσκληση» προς τους νέους και την πόλη, αναφερόμενη στη δική της εμπειρία ως φοιτήτρια του ΑΠΘ. Εξέφρασε την ευχή το πανεπιστήμιο να παραμείνει δημιουργικό, προσελκύοντας νέους που όχι μόνο σπουδάζουν, αλλά και ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, η κ. Τσακαλίδου ανέλυσε την αρχιτεκτονική προσέγγιση, επισημαίνοντας τον συμβολισμό της εισόδου ως σημείου συνάντησης, ενημέρωσης και συναναστροφής. Όπως εξήγησε, η σύνθεση βασίστηκε στο πρίσμα, τον κάναβο και το δέντρο (Κουτσουπιά), σε διάλογο με τα βασικά κτίρια και το πράσινο του campus. Η νέα πύλη φιλοδοξεί να αποτελέσει προσβάσιμο κέντρο πληροφόρησης, με χώρους υποδοχής και καθίσματα γύρω από το δέντρο, συνδυάζοντας αρχιτεκτονική ταυτότητα, φιλοξενία και εξωστρέφεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΑΠΘ καλωσορίζει τους πρωτοετείς με μεγάλη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Το ΑΠΘ διοργανώνει γιορτή υποδοχής πρωτοετών φοιτητών στις 20/10 στο Nick Galis Hall, με ενημερωτικά περίπτερα, μουσική, χορό και διαδραστικές δράσεις, για να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο και τις ευκαιρίες του.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών για τις εστίες στη Σύγκλητο ΑΠΘ

Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ παρενέβησαν στη Σύγκλητο ενάντια στον νέο Κανονισμό, ζητώντας αλλαγές. Εκπρόσωποί τους συναντώνται με τις πρυτανικές αρχές αύριο, ενώ δηλώνουν πως τα αιτήματά τους αγνοήθηκαν.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση φοιτητών κατά αντιπρύτανη ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κατήγγειλαν επίθεση και προπηλακισμό του Αντιπρύτανη Ιάκωβου Μιχαηλίδη από ομάδα φοιτητών, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τονίζουν πως τέτοιες ενέργειες δε γίνονται ανεκτές στο πανεπιστήμιο.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξεταστική με tablet για φοιτητές ΑΠΘ από Μάιο – 6 άξονες μέριμνας

Το ΑΠΘ ανακοινώνει ότι χιλιάδες φοιτητές θα συμμετάσχουν στις πρώτες ψηφιακές εξετάσεις με tablet την εαρινή εξεταστική, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη φοιτητική εμπειρία με σταδιακή εφαρμογή σε όλες τις σχολές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβολή στη δίκη των 38 συλληφθέντων μετά την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Αναβλήθηκε για τον Μάιο η δίκη των 38 φοιτητών που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ, λόγω κωλύματος συνηγόρου. Κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και μερικοί και για απείθεια λόγω άρνησης δακτυλοσκόπησης.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκινητικό αντίο στον Αντώνη Μανιτάκη στη Νομική ΑΠΘ

Με σεβασμό και συγκίνηση, η Νομική του ΑΠΘ αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που αφιέρωσε 35 χρόνια στη σχολή. Η οικογένειά του ζήτησε να δοθεί το όνομά του σε αίθουσα και να ιδρυθεί συνέδριο στη μνήμη του.