ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών
Φωτο: Το Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών στην Αθηναϊκή Τριλογία. Credit: BusinessDaily

Ακαδημία Αθηνών και ΕΡΤ: 36 αφηγήσεις για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας

Η Ακαδημία Αθηνών και η ΕΡΤ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο των 100 ετών της Ακαδημίας, με στόχο την ανάδειξη του έργου της μέσω ντοκιμαντέρ, εκπομπών και ενημερωτικού περιεχομένου στα μέσα της ΕΡΤ.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, με στόχο να φέρουν την επιστημονική σκέψη και την πνευματική δημιουργία πιο κοντά στους πολίτες. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη τόσο της ιστορικής διαδρομής όσο και του σύγχρονου έργου του Ιδρύματος, συνδέοντας την πνευματική προσφορά ενός αιώνα με τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο γενικός γραμματέας, ακαδημαϊκός Αντώνιος Ρεγκάκος, και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει τη συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ και σύντομων ενημερωτικών εκπομπών, την κάλυψη επετειακών εκδηλώσεων και την προβολή του έργου της Ακαδημίας μέσα από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΡΤ. Η Ακαδημία συμμετέχει με ακαδημαϊκούς και ερευνητές, προσφέροντας επιστημονικό, ιστορικό και αρχειακό υλικό, καθώς και επιστημονική εποπτεία του περιεχομένου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή vidcasts και podcasts από τις πλατφόρμες της δημόσιας τηλεόρασης θα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να γνωρίσουν την ιστορία και τα επιτεύγματα της χώρας. Όπως ανέφερε, «Χαιρετίζω, λοιπόν, αυτήν την πρωτοβουλία και είμαι κι εγώ πολύ περήφανος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτής της ιστορικής στιγμής».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικηφόρος Διαμαντούρος, τόνισε ότι η επέτειος των 100 ετών αποτελεί ευκαιρία για ουσιαστικό άνοιγμα προς την κοινωνία. Όπως δήλωσε, «Για την Ακαδημία, η επέτειος των 100 ετών αποτελεί αφορμή όχι μόνο να ανατρέξουμε στη διαδρομή ενός αιώνα, αλλά και να ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τις πόρτες της και να φέρουμε το έργο της πιο κοντά στο ευρύ κοινό». Εξέφρασε την ευχή η συνεργασία να ανοίξει νέους δρόμους για τη γνώση, την επιστήμη και τον πολιτισμό στη δημόσια ζωή.

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Ρεγκάκος, υπογράμμισε τη σύνδεση του κύρους του θεσμού με την ευθύνη απέναντι στο παρόν και το μέλλον. Όπως σημείωσε, «Ένας θεσμός με τέτοια ιστορία οφείλει να κατακτά το κύρος του καθημερινά, με την ποιότητα της έρευνας, την ανεξαρτησία της κρίσης και την παρουσία του στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής». Έθεσε ως προτεραιότητες τη στήριξη της πρωτότυπης έρευνας, των νέων επιστημόνων, τη διεπιστημονική συνεργασία και την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για την πρόσβαση στα αρχεία και τις συλλογές της Ακαδημίας.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι «η ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να λείπει από την επέτειο των 100 χρόνων της Ακαδημίας Αθηνών» και ανέδειξε τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ανάδειξη του έργου και της συμβολής της Ακαδημίας στην πορεία της χώρας. Όπως ανέφερε, «η ΕΡΤ αναλαμβάνει να μεταφέρει αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη στο ευρύ κοινό».

Κεντρική δράση της συνεργασίας αποτελεί η σειρά «100 χρόνια Ακαδημία Αθηνών: Σημειώσεις για το σήμερα και το αύριο», που παρουσιάζει 36 αφηγήσεις ακαδημαϊκών και διατίθεται από τις 14 Οκτωβρίου ως σειρά vidcast στο ERTFLIX και ως σειρά podcast στο ERTεcho.

Στις συνομιλίες τους με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αντώνη Τζαβάρα, οι ακαδημαϊκοί μοιράζονται την επιστημονική και δημιουργική τους διαδρομή και συζητούν ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο πολίτη: από τη θέση των αρχαίων ελληνικών στην εκπαίδευση και τα ηθικά όρια της ιατρικής, μέχρι την κατανόηση του σύμπαντος και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Μέσα από την προσωπική αφήγηση αναδεικνύονται οι άνθρωποι πίσω από το έργο, οι αναζητήσεις τους και οι ιδέες που μπορούν να εμπλουτίσουν τον δημόσιο διάλογο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε έργα Μουσικού Σχολείου και Πολιτιστικού Κέντρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα εργοτάξια του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης, επισημαίνοντας τη σημαντική πρόοδο των έργων και τη σημασία του σχολείου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αποχαιρετισμός της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια από την ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά με θλίψη την Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, σπουδαία λαογράφο και ερευνήτρια του ποντιακού Ελληνισμού, που έφυγε από τη ζωή στα 94 της χρόνια.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Στο επίκεντρο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Ρέθυμνο συνεχίστηκε με εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις για την οδική ασφάλεια, τη γνωριμία με την ιστορία της πόλης και τη σωματική άσκηση, σε σχολεία και νηπιαγωγεία.
Στοίβα βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κινητή βιβλιοθήκη «Ιωσήφ Φιλάγρης» ταξιδεύει στον Δήμο Γόρτυνας

Ο Δήμος Γόρτυνας φέρνει τη γνώση στα χωριά με την Κινητή Βιβλιοθήκη «Ιωσήφ Φιλάγρης». Η βιβλιοθήκη θα επισκέπτεται κοινότητες, προσφέροντας βιβλία και δράσεις πολιτισμού, με στόχο την πρόσβαση όλων στη γνώση και τη φιλαναγνωσία.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα Χανιά η 3η Σύνοδος ΕΠΟΔ, 30/10-1/11/2026, στην ΟΑΚ

Η 3η Σύνοδος ΕΠΟΔ θα γίνει στα Χανιά, 30 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2026. Τονίστηκε η ανάγκη Διαγενεακού Πολιτιστικού Φεστιβάλ για την ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας και την επαναπροσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωνίδειος: 180 χρόνια ιστορίας και ανθρώπων

Το ντοκιμαντέρ «Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή Πειραιά: Ταξίδι στον χρόνο και τους ανθρώπους της» παρουσιάζει την ιστορία της Σχολής και τις μαρτυρίες αποφοίτων, προβάλλεται σήμερα στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ελεύθερη είσοδο.