ΓΔ: 1431.88 0.62% Τζίρος: 95.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Μ. Συρεγγέλα: Στους στόχους της ΕΕ για την ισότητα των φύλων το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών, ξεκινώντας πιλοτικά σε κάποιους δήμους από τις αρχές του 2021.

Για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο εμπίπτει στους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια, μίλησε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), Μαρία Συρεγγέλα. 

«Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα. Εργάζονται λιγότερες ώρες ή βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας, γιατί η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας πέφτει σχεδόν εξολοκλήρου στα δικά τους χέρια. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) για το 2019 είναι απογοητευτικά: η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της εργασίας είμαστε προτελευταίοι, όπως και στον τομέα “ ελεύθερος χρόνος”. Το 85% των γυναικών ασχολούνται τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα με δουλειές του σπιτιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ανέρχεται μόλις στο 16%», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους/νες φοντιστές/στριες, ξεκινώντας πιλοτικά σε κάποιους δήμους από τις αρχές του 2021 και με την προοπτική της καθολικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα», επεσήμανε η κ. Συρεγγέλα. 

Το πρόγραμμα δεν θα αποκλείσει τους άνδρες, ούτε στο κομμάτι των ωφελούμενων, ούτε στο κομμάτι των απασχολούμενων σε αυτό, όπως δεσμεύεται η κ. Συρεγγέλα. «Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα. Τίποτε δεν θα γίνει αυθαίρετα, για τις διαδικασίες θα αποφανθούν οι ειδικοί. Ωστόσο, οι γνώσεις, η εμπειρία, αλλά και η ψυχική υγεία των ανθρώπων που θα φυλάσσουν τα παιδιά είτε στο σπίτι όπου αυτά διαμένουν, είτε σε δικό τους χώρο, σαφώς και θα εξετάζονται για την ένταξη στο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο δεσμός εμπιστοσύνης γονιών-νταντάδων» τόνισε η ίδια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fwtia-pyrkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάνε άμεσα οι εργασίες για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην Εύβοια

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν τα έργα αποκατάστασης και δενδροφύτευσης στην Εύβοια, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των δασών και του δασικού οδικού δικτύου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε. Αγαπηδάκη: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την «ευλογιά των πιθήκων»

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση.
fwtia-varympompi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.