ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παναγία της Τήνου
Φώτο: Shutterstock

Χιλιάδες προσκυνητές στην Τήνο και για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο

Χιλιάδες επισκέπτες φθάνουν στην Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο, ανάβοντας κερί και εκπληρώνοντας τάματα στην Παναγία. Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη γιορτή «Πάσχα του καλοκαιριού», με το νησί να δοκιμάζει τα όριά του λόγω προσκυνητών και τουριστών.

Η Τήνος υποδέχεται κάθε Αύγουστο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς το νησί μετατρέπεται σε κέντρο θρησκευτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Πιστοί και προσκυνητές συρρέουν για να τιμήσουν την Παναγία, να ανάψουν ένα κερί ή να εκπληρώσουν ένα τάμα, σε έναν τόπο που εδώ και δύο αιώνες έχει ταυτιστεί με την πίστη, την ελπίδα και την ανθρώπινη δοκιμασία.

Για τους κατοίκους του νησιού, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί τη σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Τήνου. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, πρόκειται για το «Πάσχα του καλοκαιριού», μια ημέρα που αποτελεί τιμή και ευλογία για τον τόπο, απαιτώντας κάθε χρόνο υψηλή ετοιμότητα από τις υπηρεσίες και την τοπική κοινωνία.

Τις ημέρες αυτές, η εικόνα του νησιού αλλάζει ριζικά. Η αυξημένη τουριστική κίνηση του Αυγούστου συμπίπτει με το μεγάλο κύμα των προσκυνητών, δοκιμάζοντας τα όρια των υποδομών της Τήνου.

«Ήδη βρισκόμαστε στα όριά μας», αναφέρει ο κ. Κροντηράς, τονίζοντας πως ο πληθυσμός του νησιού τετραπλασιάζεται τον Αύγουστο και ιδιαίτερα γύρω από τη γιορτή της Μεγαλόχαρης.

Η ιστορία της εύρεσης της εικόνας και η Αγία Πελαγία

Η ιστορία του μεγάλου προσκυνήματος ξεκινά στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, η μοναχή Πελαγία στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου είδε επανειλημμένα σε όραμά της την Παναγία, η οποία της υπέδειξε το σημείο όπου βρισκόταν θαμμένη η εικόνα και ζήτησε να γίνουν ανασκαφές.

Οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν το 1822, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ημερομηνία που τιμάται ιδιαίτερα στην Τήνο.

Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο. Η ανακάλυψη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως θεϊκό σημάδι για την ευόδωση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στο νησί προσήλθαν σημαντικές μορφές της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Νικηταράς και ο Μακρυγιάννης.

Έτσι, η Παναγία της Τήνου συνδέθηκε από νωρίς τόσο με τη θρησκευτική παράδοση όσο και με τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού.

Ο ναός της Ευαγγελίστριας και η συμβολή των πιστών

Στο σημείο της εύρεσης ανεγέρθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός της Ευαγγελίστριας, χάρη στη σημαντική συμβολή των πιστών σε πόρους, υλικά και εργασία.

Ο ναός και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας εξελίχθηκαν σε σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη θρησκευτική ζωή, αλλά και για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού. Το Ίδρυμα ανέπτυξε φιλανθρωπική και εκπαιδευτική δράση, στηρίζοντας σχολεία, υποτροφίες και πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, αυτό που καθιέρωσε την Τήνο στη συνείδηση εκατομμυρίων πιστών ήταν η ιδιαίτερη σχέση με τη Μεγαλόχαρη.

Η διαδρομή των προσκυνητών και τα τάματα

Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Τήνου είναι οι προσκυνητές που ανεβαίνουν γονατιστοί το δρόμο από το λιμάνι προς το ναό.

Για όσους επιλέγουν αυτή την επίπονη διαδρομή, η πράξη έχει βαθιά προσωπικό χαρακτήρα. Κάποιοι ζητούν βοήθεια, άλλοι επιστρέφουν για να ευχαριστήσουν την Παναγία και άλλοι συνεχίζουν ένα τάμα που περνά από γενιά σε γενιά.

Δίπλα τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατούν λαμπάδες και τάματα: μεταλλικά αφιερώματα, κοσμήματα, εικόνες ή προσωπικά αντικείμενα. Αυτά αποτελούν υλική έκφραση μιας προσευχής, μιας αγωνίας ή ενός ευχαριστώ, με κάθε τάμα να κρύβει τη δική του ιστορία.

Εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές του Δεκαπενταύγουστου

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Τήνου, ο κύκλος των εκδηλώσεων ξεκινά κάθε χρόνο στις 13 Αυγούστου.

Τότε πραγματοποιείται η ανοιχτή Παράκληση στον προαύλιο χώρο της Παναγίας, με την εικόνα να βγαίνει εκτός ναού ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στην ακολουθία. Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται εδώ και χρόνια.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου γίνεται κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της «Έλλης» και ακολουθεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου τελείται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης στους δρόμους της Χώρας. Οι καμπάνες, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και το πλήθος των προσκυνητών δημιουργούν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του ελληνικού Δεκαπενταύγουστου.

Η μνήμη της «Έλλης» και ο διπλός συμβολισμός της 15ης Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου στην Τήνο φέρει και ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Το 1940, το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο για τις εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας.

Η επίθεση, λίγους μήνες πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημάδεψε την ιστορία του νησιού και συνδέθηκε άρρηκτα με τη μεγάλη γιορτή.

Μετά τις θρησκευτικές τελετές, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και οι τοπικές αρχές αποδίδουν τιμές στο θαλάσσιο χώρο όπου βρίσκεται ο υγρός τάφος της «Έλλης».

Έτσι, η Τήνος βιώνει μέσα σε λίγες ώρες δύο βαθιά ριζωμένες τελετουργίες: την περιφορά της εικόνας και την απόδοση τιμών στη «Έλλη», γεγονός που αποτελεί μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο

Παρά τις αλλαγές στη φυσιογνωμία των νησιωτικών κοινωνιών, ο Παναγιώτης Κροντηράς τονίζει ότι οι βασικές παραδόσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο παραμένουν ζωντανές.

Η ανοιχτή Παράκληση, ο Εσπερινός, η Θεία Λειτουργία, η λιτάνευση της εικόνας και οι τελετές για την «Έλλη» μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Η σχέση της Τήνου με την Παναγία δεν περιορίζεται μόνο στον Αύγουστο. Το νησί τιμά ιδιαίτερα την επέτειο της εύρεσης της εικόνας στις 30 Ιανουαρίου, τον Ευαγγελισμό στις 25 Μαρτίου και το όραμα της Αγίας Πελαγίας στις 23 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο Δεκαπενταύγουστος παραμένει η κορυφαία στιγμή. Το νησί πλημμυρίζει από κόσμο, οι δρόμοι γεμίζουν και το θρησκευτικό προσκύνημα συμπίπτει με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Πίσω από το μεγάλο πλήθος κρύβονται χιλιάδες μικρές, προσωπικές ιστορίες. Μια προσευχή, ένα τάμα που εκπληρώθηκε, μια οικογένεια που επιστρέφει κάθε χρόνο ή ένας ηλικιωμένος που ακολουθεί την ίδια διαδρομή από παιδί.

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης παραμένει στο επίκεντρο αυτής της σχέσης για περισσότερα από δύο αιώνες, χωρίς να χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για όσους φτάνουν στο νησί.

Στις 15 Αυγούστου, όταν η εικόνα βγει ξανά στους δρόμους και ακολουθήσουν οι τιμές προς τη θάλασσα και τον υγρό τάφο της «Έλλης», η Τήνος βιώνει αυτό που ο δήμαρχός της αποκαλεί «Πάσχα του καλοκαιριού»: μια ημέρα όπου η προσωπική πίστη συναντά τη συλλογική ιστορική μνήμη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εκκλησία ζητά 27 εκατ. ευρώ για τα έξοδα της επίσκεψης του Πάπα

Η επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' στη Γαλλία (25-28 Σεπτεμβρίου) κοστίζει 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Εκκλησία, που ζητά δωρεές. Έχουν ενισχυθεί μέτρα ασφάλειας και οργάνωσης λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και 700.000 εγγραφών.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στο Μεξικό: 10 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Τραγωδία στη Σάντα Μαρία Καντσεντά, Μεξικό: Έκρηξη πυροτεχνημάτων σε εκκλησία κατά τη διάρκεια εορτασμού προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες, όταν φωτιά πυροδότησε εκρηκτικά σε αποθήκη ενορίας.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό στο Διδυμότειχο

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και ανάρτησε σχετική φωτογραφία. Ο υπουργός βρέθηκε επίσης στα υπό ανέγερση Στρατιωτικά Οικήματα στο Διδυμότειχο και θα επισκεφθεί το 316 συνεργείο στους Τοξότες Ξάνθης.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την έναρξη του Εκκλησιαστικού Έτους, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκπροσώπους της ομογένειας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη ΓΓ για φονική επίθεση συμμορίας στο Πορτ-ο-Πρενς

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση συμμορίας κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 47 ατόμων, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου: Εορτάζουμε τη μετάβασή Της στη ζωή

Η Κοίμηση της Παναγίας σηματοδοτεί τη μετάβασή της σε αιώνια ζωή, για να βρίσκεται κοντά στον Υιό της. Παρά την ανθρώπινη φύση της, δοξάστηκε πάνω από κάθε άλλη κτίση, τιμιότερη των Χερουβείμ και ενδοξότερη των Σεραφείμ.