ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Έμβλημα ΓΣΕΕ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Σήμα κινδύνου από την ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση τονίζοντας πως θα υπάρξει πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές.

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική παιδεία που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που θεωρούν οτι με αυτό το σχέδιο νόμου τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υποβαθμίζονται σε απλές επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της τόνισε πως ανοίγει τον δρόμο για φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι, «με το σχέδιο νόμου, αίρεται κάθε εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και από την εν γένει λειτουργία του ιδιωτικού σχολείου. Ταυτόχρονα, νομοθετείται, γεγονός πρωτοφανές, που υπερβαίνει ακόμη και την κοινή εργατική νομοθεσία, η μονομερής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκπαιδευτικού. Ενδεχόμενη ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής. Κυρίως, όμως, θα θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο της διαδικασίας της έκδοσης τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές και να οξυνθούν οι ανισότητες» τονίζει η Συνομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν, μέχρι σήμερα, το μοναδικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου τηρείται στοιχειωδώς η εκπαιδευτική και εργασιακή νομιμότητα.

«Αντί της αναβάθμισής τους, επιχειρείται η υποβάθμισή τους σε απλές, αμιγείς επιχειρήσεις, κόντρα στη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη. Εκτιμώντας ότι η ουσιαστική διαβούλευση μπορεί να επιλύσει προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει με τους φορείς της κοινωνίας έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για το όφελος του δημόσιου συμφέροντος και του χώρου της Παιδείας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρινο σχολείο Αρναίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακαίνιση 220+ σχολείων το καλοκαίρι ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας

Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι ανακαινίζονται άνω των 220 σχολείων μέσω του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παρεμβάσεις σε περισσότερα από 430 σχολεία.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Ρυθμίσεις για υγεία και ασφάλεια εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, εν αναμονή της κακοκαιρίας ERMINIO που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με έντονα φαινόμενα.
τάξη με παιδιά διδασκαλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ: Τα βασικά ευρήματα για τη φροντιστηριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα

Το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ παρουσίασε τη νέα του μελέτη για τη φροντιστηριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα, βασισμένη σε τριετή έρευνα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια πολυμεθοδική ανάλυση, συμβάλλοντας στον επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως 50% έκπτωση σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το Πάσχα

Πακέτο εκπτώσεων έως 50% σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ενόψει Πάσχα ενεργοποιούν τα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας, στηρίζοντας όσους υπηρετούν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στη Βουλή για το νομοσχέδιο Ανώτατης Σχολής Τεχνών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως αποτελεί το πρώτο βήμα για θεσμική αναγνώριση των παραστατικών τεχνών.