ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
Φώτο: SOOC

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η επέκταση προς Καλαμαριά

Οι δοκιμές για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά εξελίσσονται ομαλά, με στόχο να παραδοθούν οι πέντε νέοι σταθμοί μέσα στο καλοκαίρι.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, καθώς οι δοκιμές εξελίσσονται ομαλά και η παράδοση των πέντε νέων σταθμών παραμένει προγραμματισμένη για τα μέσα του καλοκαιριού.

 Παράλληλα, η βασική γραμμή του μετρό επαναλειτουργεί αύριο, έπειτα από προσωρινή διακοπή που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικοί έλεγχοι και οι δοκιμές διασύνδεσης με τη νέα επέκταση.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πρόοδο του έργου. Όπως ανέφερε, «τα δοκιμαστικά πάνε πολύ καλά», επιβεβαιώνοντας ότι η επέκταση προς την Καλαμαριά θα παραδοθεί στην κυκλοφορία εντός του καλοκαιριού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των δοκιμαστικών δρομολογίων, στο περιθώριο της 3ης Συνάντησης της Black Sea - Aegean Sea Corridor Platform (BACP), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δήμας τόνισε: «Τα δοκιμαστικά δρομολόγια συνεχίζονται. Όπως έχουμε πει, μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί στην κυκλοφορία η επέκταση προς την Καλαμαριά με τους πέντε νέους σταθμούς».

Ο υπουργός δεν προσδιόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της εμπορικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι προέχει η ολοκλήρωση όλων των τεχνικών δοκιμών και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιήσεων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε συγκεκριμένη ημερομηνία. Μέχρι να ολοκληρωθούν το σύνολο των δοκιμαστικών και να έχουμε λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, δεν θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ημερομηνία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα δοκιμαστικά πάνε πολύ καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τεχνικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες πιστοποίησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 «Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι. Λίγη υπομονή ακόμη, λίγες εβδομάδες μένουν. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι γίνονται καθημερινά συναντήσεις και δοκιμαστικά δρομολόγια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε πολύ λίγο καιρό θα μπορέσουμε να δώσουμε την επέκταση προς την Καλαμαριά», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, η λειτουργία της νέας γραμμής αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά τις μετακινήσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αποτελώντας έργο υψηλής σημασίας για κατοίκους και επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική γραμμή του μετρό είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της στις 29 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και οι τεχνικοί έλεγχοι για την πλήρη ενσωμάτωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η βασική γραμμή επανέρχεται από αύριο σε κανονική επιβατική λειτουργία, ενώ οι δοκιμές στο νέο τμήμα συνεχίζονται, ενόψει της παράδοσής του στο κοινό εντός του καλοκαιριού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέψεις για 24ωρο Μετρό Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα - 60% το Flyover

Ο Υπουργός Χρίστος Δήμας τόνισε την πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα, μίλησε για έργα όπως το Flyover, τις επεκτάσεις και τα μέτρα ενίσχυσης οδικής ασφάλειας, ενόψει της 90ής ΔΕΘ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ένα βήμα μπροστά το Μετρό Θεσσαλονίκης με την επέκταση Καλαμαριάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση τόνισε έργα σε υποδομές της Βόρειας Ελλάδας, με έμφαση στην επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και τη μεταλιγνιτική μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας προτεραιότητα στους πολίτες.
Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζημία στους φορολογούμενους από την καθυστέρηση μετρό Καλαμαριάς

Οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως η επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς είναι θετική, αλλά κατέκριναν καθυστερήσεις, κόστος, έλλειψη ενιαίου εισιτηρίου και ανεπαρκείς υποδομές στάθμευσης και λεωφορειακές συνδέσεις.
Σταθμός μετρό Μίκρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από τις 15:00 διαθέσιμη η επέκταση προς Καλαμαριά

Από τις 15:00 λειτουργεί η επέκταση του μετρό Καλαμαριάς με πέντε νέους σταθμούς. Το μετρό επανέρχεται σε πλήρες ωράριο, με συρμούς ανά 3-4,5 λεπτά και διαδρομή Μίκρα-Ν. Σιδηροδρομικός σταθμός σε 24-26 λεπτά.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από μεγάλα λόγια και μουσαμάδες στα ουσιαστικά έργα

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση περνά από τα λόγια στα έργα, με αφορμή τα εγκαίνια του μετρό Καλαμαριά. Για τα νέα μέτρα είπε ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 15.000 λιγότερα ΙΧ και 60.000 περισσότεροι επιβάτες με το μετρό

Η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά θα μειώσει τα αυτοκίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά 13.000-15.000 και θα αυξήσει τους επιβάτες κατά 60.000 ημερησίως, σύμφωνα με τον υπ. Υποδομών Χρ. Δήμα. Τα εγκαίνια γίνονται αύριο.