ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μηχανισμός ανακύκλωσης απορριμμάτων

Νέες δράσεις καθαριότητας και περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο για το καλοκαίρι

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενισχύει την καθαριότητα και αναβαθμίζει τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει καλοκαιριού, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και στη μείωση ταφής. Παρεμβάσεις υλοποιούνται σε πόλη, παραλία και Παλιά Πόλη.

Ο δήμος Ρεθύμνης εντείνει τις δράσεις καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και στη μείωση της ταφής απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια.

Σε ανάρτησή του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο μέσω της πρωτοβουλίας «REgreen News». Όπως ανέφερε, στόχος είναι να υπάρχει μια «πραγματική εικόνα για όσα γίνονται στο Ρέθυμνο, τι αλλάζει, τι χρειάζεται ακόμη δουλειά και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται καθημερινά».

Ενόψει της θερινής περιόδου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, στην παραλιακή ζώνη, στις ακτές και στην Παλιά Πόλη, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σύμβαση για την τοποθέτηση νέου ζεύγους υπόγειων κάδων στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ στον παραλιακό πεζόδρομο αντικαταστάθηκαν φθαρμένοι κάδοι με νέα καλαίσθητα καλαθάκια απορριμμάτων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του ανατολικού παραλιακού μετώπου από τη Μαρίνα έως τα όρια του δήμου Μυλοποτάμου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στο δυτικό μέτωπο, με στόχο έως τα τέλη Μαΐου να έχει καθαριστεί το σύνολο της ακτογραμμής. Εργασίες καθαρισμού βλάστησης και κλαδιών πραγματοποιούνται επίσης κατά μήκος των παραλιακών δρόμων, στο πλαίσιο δράσεων πυροπροστασίας και οδικής ασφάλειας.

Διαχείριση αποβλήτων και συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση αποβλήτων στην Παλιά Πόλη και στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Σπανουδάκης γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των ξενοδόχων Ρεθύμνου για τον σχεδιασμό πρακτικών λύσεων στη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων. Παράλληλα, ο δήμος προμηθεύτηκε νέο απορριμματοφόρο διπλής υποδοχής για τη χωριστή συλλογή οργανικών και σύμμεικτων αποβλήτων στην Παλιά Πόλη.

Πιλοτικά προγράμματα και στόχοι βιωσιμότητας

Από τις 4 Μαΐου ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Rethymno - Zero Waste Home» με την τοποθέτηση καφέ κάδων σε 20 σημεία της Άνω Καλλιθέας για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφών. Σύμφωνα με τον δήμο, περισσότερα από 150 νοικοκυριά συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα. Ο βασικός στόχος είναι έως το 2028 η ταφή απορριμμάτων να περιοριστεί κάτω από το 20%, μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Ενίσχυση υπηρεσιών καθαριότητας

Παράλληλα, ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας μέσω προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ένταξη 28 εργαζομένων καθαριότητας, δύο οδηγών απορριμματοφόρων, ενός οδηγού λεωφορείου, ενός χειριστή, ενός μηχανοτεχνίτη οχημάτων και ενός διοικητικού υπαλλήλου, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όχημα καθαριότητας Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20 νέα απορριμματοφόρα για ογκώδη απέκτησε ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρέλαβε είκοσι νέα απορριμματοφόρα για ογκώδη αντικείμενα, ενισχύοντας τον στόλο του με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας για καλύτερη κάλυψη ακόμη και σε στενούς δρόμους και δυσπρόσιτες περιοχές.
ξηρασία και λειψυδρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Αίτημα στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή προστασία των γεωργικών εδαφών

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν ενισχυμένη στήριξη στα κράτη μέλη για την προστασία των γεωργικών εδαφών και την αποφυγή ερημοποίησης, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, με χρηματοδοτικά εργαλεία και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την παραγωγή προϊόντων «Made in EU»

Εκδήλωση υπό τον Δημήτρη Τσιόδρα στις Βρυξέλλες τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αύξησης παραγωγής, δημιουργίας θέσεων εργασίας και τον ρόλο του ευρωπαϊκού νόμου Βιομηχανικού Επιταχυντή στη βιωσιμότητα.
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Γραφάκος: Επόμενη πρόκληση το «πληρώνω όσο πετάω»

Ο Μ. Γραφάκος, στο 3ο Digital Beach Summit στην Πρέβεζα, υπογράμμισε πώς η τεχνολογία και η κυκλική οικονομία συμβάλουν σε καλύτερη διαχείριση αποβλήτων και ενισχύουν την καθημερινότητα και το περιβάλλον προς ένα πιο δίκαιο μοντέλο.