ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Λύση στην μη ύπαρξη ξενοδοχείου καραντίνας προτείνει η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε επιστολή πρός τα υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού αναφέρεται στην μη ύπαρξη ξενοδοχείου καραντίνας στο νησί και προτείνει λύση.

Τον μη προσδιορισμό ξενοδοχείο καραντίνας (Covid Hotel) σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού στο νησί και τις ανησυχίες τους για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εν μέσω πανδημίας εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε επιστολή πρός τα υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή η Ένωση προτείνει να αναλάβει την πρωτοβουλία να διαχειριστεί ξενοδοχείο καραντίνας «που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφόμενες υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σαν εναλλακτική πρόταση στην δωρεάν διαμονή που προβλέπεται στην προκήρυξη ξενοδοχείου καραντίνας». 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας γνωρίσουμε, ότι στο νησί μας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ξενοδοχείο καραντίνας (Covid Hotel) σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από κάποια ξενοδοχειακή μονάδα ή άλλο τουριστικό κατάλυμα. Παρότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει ξεκινήσει από τις 15/6/20 και δεχόμαστε επίσημα πλέον τουρίστες από πολλές χώρες, δεν έχει διασφαλιστεί η διαχείριση πιθανού κρούσματος που θα χρήζει περιορισμό για την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στατιστικά οπωσδήποτε θα προκύψουν κρούσματα ανάμεσα στις 500.000 αφίξεις που αναμένουμε για φέτος στο νησί μας, (από 3.000.000 αφίξεις πέρυσι) και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αποζημίωση των 30 ευρώ που αναφέρεται στην προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, εμπεριέχει όχι μόνο το κόστος διαμονής, αλλά και διατροφής (3 γευμάτων), ειδών ατομικής προστασίας καθώς και ΦΠΑ, κάτι που καθιστά ασύμφορη την αποδοχή της από οποιοδήποτε κατάλυμα, αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα κόστη που απαιτούνται για την λειτουργία του, εφαρμόζοντας τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους λειτουργικούς κανονισμούς. 

Ακόμη όμως και αν στην περίπτωση που πιθανόν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κάποιο κατάλυμα, αυτό θα ήταν δυστυχώς χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, κάτι τελείως ασύμβατο με το υψηλό επίπεδο των πελατών που διαμένουν στα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού. Φανταστείτε κάποιον πελάτη που θα αναγκαζόταν να μεταφερθεί από 5 αστέρων ξενοδοχείο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν στοιχειώδεις παροχές και υπηρεσίες που αναζητά και είχε σαν προϋπόθεση για την επίσκεψη του.

Προτείνουμε σαν Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να διαχειριστούμε ξενοδοχείο καραντίνας που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφόμενες υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σαν εναλλακτική πρόταση στην δωρεάν διαμονή που προβλέπεται στην προκήρυξη ξενοδοχείου καραντίνας. 

Η Σαντορίνη, με την παγκόσμια δυναμική παρουσία, που αναμφισβήτητα προβάλλει ως η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού, επελέγη από  τον πρωθυπουργό μας για να διακηρύξει σε όλο τον πλανήτη την επανέναρξη του τουρισμού στην χώρα μας. Θα ήταν αδόκιμο λοιπόν, να πληγεί ανεπανόρθωτα από κάποια περιστατικά που πιθανόν θα προσδώσουν ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος μας και θα υποβαθμίσει τη συνολική προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, βάση της οποίας η χώρα μας καθίσταται ο πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. 

Με εκτίμηση,

Αντώνης Ηλιόπουλος

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης σε Τσίπρα: Συγκρίνετε την Ελλάδα του 2019 με το σήμερα

Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σύγκρινε Ελλάδα και Γαλλία αγνοώντας τη θέση του ως πρώην πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε πως από το 2019 ως το 2026 το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 13% έναντι 6,2% της Γαλλίας.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Ο τουρισμός αντέχει στις διεθνείς προκλήσεις

Ο κρητικός τουρισμός έδειξε ανθεκτικότητα το 2023, με διεθνείς αφίξεις 5,3 εκατ. και αύξηση 6,2%, αλλά τα ξενοδοχεία δεν είδαν αντίστοιχα κέρδη λόγω υψηλού κόστους και εκπτώσεων στις κρατήσεις, σύμφωνα με τον Γ. Σφακιανάκη.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία αερομεταφορών

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισκέφθηκε τον EUROCONTROL στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώθηκε για την εναέρια κυκλοφορία και τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις στην Ευρώπη.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών για αερομεταφορές στην ΕΕ

Ο Επίτροπος Απ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η ασφάλεια των επιβατών είναι προτεραιότητα, μετά τις αναφορές για απειλές βόμβας σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα. Παράλληλα, ζήτησε στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών και συνεχής παρακολούθηση.
Χάρης Θεοχάρης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοκινεζική συνεργασία σε επενδύσεις, ναυτιλία και αγροτικά προϊόντα

Στη 15η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Κίνας συζητήθηκαν επενδύσεις και εμπόριο, προχώρησε η συμφωνία εξαγωγής ελληνικών κερασιών και ενισχύονται οι διαδικασίες για το ελληνικό γιαούρτι στην κινεζική αγορά.
Όλγα Κεφαλογιάννη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση στρατηγικής για βιώσιμο τουρισμό

Η Όλγα Κεφαλογιάννη πρότεινε τη φιλοξενία της ευρωπαϊκής τουριστικής Ακαδημίας στην Ελλάδα για ενίσχυση δεξιοτήτων στον τουρισμό, στηρίζοντας τη νέα Στρατηγική για Βιώσιμο Τουρισμό που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Υπουργών στην Ιρλανδία.