ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ολομέλεια Βουλής άδεια

Κατά προτεραιότητα ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο με σχέδιο νόμου

Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι, αφού προβλέπεται πως, αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί με απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου αυτοί οι έλεγχοι να διενεργηθούν από ειδικό κλιμάκιο.

Τη δυνατότητα στη Βουλή να ζητάει κατά προτεραιότητα ελέγχους που έχει προγραμματίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό τον τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης», το οποίο δίνει καθοριστικές αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

«Προβλέπεται, για πρώτη φορά και ακολουθώντας γενικευμένη πρακτική στις δημοκρατικές χώρες, ότι η Βουλή θα δύναται, κατά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του ετήσιου προγράμματος ελέγχων του Δικαστηρίου, να ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένους από τους προγραμματισθέντες ελέγχους ή να εκφράζει ενδιαφέρον για τη διενέργεια και άλλων ελέγχων με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης. Η διάταξη έχει συνταχθεί κατά τρόπο που να καθίσταται απολύτως σεβαστή η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, που διέπει τις σχέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι, αφού προβλέπεται πως, αν κριθεί αναγκαίο, λόγω της ιδιαίτερης φύσεως και των απαιτήσεων κάποιων τέτοιων ελέγχων, μπορεί με απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου αυτοί οι έλεγχοι να διενεργηθούν από ειδικό κλιμάκιο, στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και δικαστικοί λειτουργοί.

Επίσης, αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσω της διενέργειας ειδικών ελέγχων, να εντοπίζει παθογένειες στη δημόσια διαχείριση, να αναλύει τα αίτιά τους και να διατυπώνει συστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Έτσι, με τις προωθούμενες διατάξεις το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, που είναι συγχρόνως και ο ανώτατος ελεγκτικός θεσμός στη χώρα, καλείται να παράσχει, ως ο βασικός δημοσιονομικός σύμβουλος του κράτους, την αναγκαία ενημέρωση για καίρια ζητήματα που αφορούν στη δημόσια διαχείριση. Οι ειδικές εκθέσεις που θα προκύπτουν και ιδίως οι συστάσεις που θα περιέχονται σε αυτές αναμένεται να τυγχάνουν της ιδιαίτερης προσοχής της Βουλής και της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσιάρας ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαθιστά την αλήθεια

Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως η αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποδεικνύει ότι δεν είχε καμία παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά, τονίζοντας πως πάντα σεβάστηκε τη διαδικασία της Δικαιοσύνης.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαστικός Χάρτης: Στις 627 ημέρες πλέον η τελεσίδικη απόφαση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ι. Μπούγας παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν πως ο μέσος χρόνος έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων στην Ελλάδα πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 627 ημερών.
Αθηναϊκή πολυκατοικία πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό πολυκατοικιών εξήγγειλε ο Φλωρίδης

Ο Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο 3741/1929 για ιδιοκτησίες πολυκατοικιών, Airbnb κ.ά., ώστε η διαχείριση και εκμετάλλευση να γίνεται με σαφέστερο και πιο σύγχρονο νομικό πλαίσιο υπέρ των συνιδιοκτητών.
Διαβατήρια και ταξίδι
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος στον «τουρισμό γεννήσεων» μετά την ακύρωση διατάγματος

Η κυβέρνηση Τραμπ θα εντείνει τα μέτρα κατά του «τουρισμού γεννήσεων» μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του δικαίου του εδάφους, το οποίο προβλέπει αμερικανική ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στις ΗΠΑ.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ασφυκτική η κατάσταση στις γαλλικές φυλακές λόγω υπερπληθυσμού

Σε οριακή κατάσταση οι γαλλικές φυλακές με 88.829 κρατουμένους και μόλις 63.237 θέσεις, ενώ 7.608 άτομα κοιμούνται σε ράντζα ή στο πάτωμα. Ο υπερπληθυσμός αγγίζει το 173,2% σε κάποιες φυλακές, αυξημένος σημαντικά μέσα σε ένα έτος.