ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στοίβα εφημερίδων

Θεσσαλονίκη: Τελευταίο αντίο της ΕΣΗΕΜ-Θ στον Αντώνη Κούρτη

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά με θλίψη τον Αντώνη Κούρτη, σημαντική μορφή της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα και πρώην πρόεδρο της Ένωσης, που σφράγισε την ιστορία του κλάδου, διευθύνοντας την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» επί δεκαετίες.

Με βαθιά θλίψη, η ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά τον Αντώνη Κούρτη, «μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα, που σφράγισε επίσης την ιστορία της Ένωσης ως πρόεδρός της».

Ο Αντώνης Κούρτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, έχοντας συνδέσει το έργο του με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ξεχωριστή θέση στην πορεία του κατέχει η διεύθυνση της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» από το 1966 έως το 1983. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπό τη διεύθυνσή του η εφημερίδα αποτέλεσε πόλο συσπείρωσης αντιστασιακών φωνών και προσωπικοτήτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Γεννημένος στη Λάρισα το 1934, ο Κούρτης ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1961. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελεύθερος Λαός», «Δράση» και στη συνέχεια στη «Θεσσαλονίκη». Κατά τα χρόνια της δικτατορίας υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ελληνικής εκπομπής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας.

Διοικητικές και θεσμικές θέσεις

Ο Αντώνης Κούρτης διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τις περιόδους 1981-1985 και 1995-1999. Από το 1985 έως τον Μάρτιο του 1987 υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τότε κυβέρνηση.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, από τον Μάιο του 1990 έως τον Μάιο του 1996 και από τον Ιούλιο του 1996 έως τον Μάιο του 1998, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΣΗΕΜ-Θ. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Ένωση απέκτησε ηγετική παρουσία στα Βαλκάνια και απέκτησε τη δική της έδρα στη Στρατηγού Καλλάρη 5. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), συμμετέχοντας ως Α' αντιπρόεδρος στην πρώτη διοίκησή της το 1994.

Δημοσιογραφικό έργο και αναγνώριση

Το 1995 ανέλαβε την ευθύνη της εβδομαδιαίας έκδοσης «Βόρεια Ελλάδα» της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ενώ από το 2000 έως το 2007 διετέλεσε διευθυντής των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Το 2011 τιμήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ με το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου, αναγνώριση για τη συνολική του προσφορά στον δημοσιογραφικό χώρο.

«Το δημοσιογραφικό αποτύπωμα του Αντώνη Κούρτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έντυπη δημοσιογραφία και ειδικότερα με την έννοια της ημερήσιας εφημερίδας, τη σημασία της οποίας για την ενημέρωση δεν έπαψε ποτέ να τονίζει με δημόσιες παρεμβάσεις του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η ζωή δεν είναι μόνο στο κινητό - Εκδήλωση για online bullying

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη προστασίας των παιδιών από κινδύνους του διαδικτύου, με πρωτοβουλίες για περιορισμό της ανεξέλεγκτης πρόσβασης και αντιμετώπιση του ψηφιακού εκφοβισμού, σε εκδήλωση στην Καλαμαριά.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή οι Αρχές για φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία κοντά στα σύνορα

Φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία καίει κοντά στα σύνορα με το Κιλκίς. Στην ελληνική πλευρά, πυροσβέστες και μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο βρίσκονται σε ετοιμότητα για κατάσβεση.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορίες σε τρία άτομα για σεξουαλικά εγκλήματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε υποθέσεις βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πορνογραφίας ανηλίκων στην Καλαμαριά. Κατηγορούνται δύο Έλληνες, 20 και 42 ετών, και ένας 41χρονος αλλοδαπός, με αφορμή περιστατικά σε βάρος ανήλικου.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στόχος εξαγωγές 70 δισ. ευρώ ως το 2030

Ο Κ. Χατζηδάκης, στη συνέλευση του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η ελληνική οικονομία γίνεται διαρκώς πιο εξωστρεφής, με το νέο παραγωγικό μοντέλο να υλοποιείται σταθερά και την επιτυχία να ανήκει τόσο στους πολίτες όσο και στην κυβέρνηση.