ΓΔ: 2372.31 1.05% Τζίρος: 215.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:09:37
Βραχώδες ακρωτήριο στο Αιγαίο
Η απότομη ακτή του Αιγαίου Πελάγους, ιδανική για επιστημονικές παρατηρήσεις και φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Μειώνεται η ροή νερού από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, δείχνει έρευνα

Σταδιακή μείωση της ροής νερού από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Βόρειο Αιγαίο καταγράφουν Έλληνες επιστήμονες, γεγονός που επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τη θερμοκρασία της περιοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια σημαντική μεταβολή στα νερά που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Αν και η αλλαγή δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών αποκαλύπτουν σαφείς ενδείξεις μετασχηματισμού στα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Environmental Research Discussions, δείχνει ότι η εκροή νερών από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Βόρειο Αιγαίο μειώνεται σταδιακά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η Μαύρη Θάλασσα τροφοδοτείται παραδοσιακά με μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού από ποτάμια όπως ο Δούναβης και ο Δνείπερος, δημιουργώντας μια φυσική «υπερχείλιση» προς το Αιγαίο. Αυτή η ροή έχει καθορίσει τη φυσιογνωμία του Βόρειου Αιγαίου για δεκαετίες. «Τα λιγότερο αλμυρά νερά της Μαύρης Θάλασσας σχηματίζουν ένα επιφανειακό στρώμα που επηρεάζει τη θαλάσσια κυκλοφορία, τη θερμοκρασία και τη βιολογική παραγωγικότητα της περιοχής», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκ των συγγραφέων της έρευνας, Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλιδάκη, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η ροή αυτή εξασθενεί. «Τα μεγάλα ποτάμια που τροφοδοτούν τη Μαύρη Θάλασσα, με κυριότερο τον Δούναβη, εμφανίζουν μακροχρόνια μείωση της παροχής τους, καθώς αλλάζουν οι βροχοπτώσεις και οι ρυθμοί εξάτμισης. Το αποτέλεσμα είναι μικρότερο “πλεόνασμα” γλυκού νερού στη Μαύρη Θάλασσα και, κατά συνέπεια, μικρότερη εκροή προς το Αιγαίο», σημειώνει.

Αλλαγές στη θαλάσσια ισορροπία του Βόρειου Αιγαίου

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι οι αλλαγές είναι ήδη αισθητές: τα νερά του Βόρειου Αιγαίου γίνονται πιο αλμυρά, ενώ η θαλάσσια παραγωγικότητα φαίνεται να μειώνεται. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την τροφική αλυσίδα και, σε βάθος χρόνου, την αλιεία. «Η ύπαρξη μόνιμων σταθμών παρακολούθησης και η συνεχής καταγραφή φυσικών και χημικών παραμέτρων είναι κρίσιμες για την κατανόηση των αλλαγών», προσθέτει ο κ. Ανδρουλιδάκης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επαναλειτουργία του παράκτιου ραντάρ στη Λήμνο, που επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της επιφανειακής κυκλοφορίας και της εξάπλωσης των υδάτων από τα Στενά προς το Αιγαίο. «Η συνεχής λειτουργία τέτοιων υποδομών αποτελεί βασικό εργαλείο για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων», τονίζει ο ίδιος.

Επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο

Η σημασία της περιοχής υπερβαίνει τα στενά όρια του Βόρειου Αιγαίου. «Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί έναν κρίσιμο “κόμβο” στη μεσογειακή κυκλοφορία, επηρεάζοντας τη στρωμάτωση, τη δημιουργία πυκνών υδάτων και τη βαθιά κυκλοφορία της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλιδάκης.

Σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τις φυσικές ισορροπίες, η κατανόηση των περιφερειακών μηχανισμών καθίσταται ζωτικής σημασίας. «Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν ένα ενιαίο, διασυνδεδεμένο σύστημα. Η ενίσχυση των επιστημονικών υποδομών στην περιοχή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τις αλλαγές που ήδη συντελούνται», σημειώνει.

Η μεταβολή αυτή δεν αφορά μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την οικονομία των νησιών και τη βιωσιμότητα της αλιείας. Αν η τάση συνεχιστεί, οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν στις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη δείχνει τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα σε Ευρώπη, Ινδία και Ασία δείχνει τις σκληρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Σ. Στιλ του ΟΗΕ, που τόνισε την ανάγκη στροφής σε καθαρές μορφές ενέργειας για την αντιμετώπισή της.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ρεκόρ ζέστης Μαΐου και τέσσερις έφηβοι πνίγηκαν

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε νέο ρεκόρ ζέστης για Μάιο με 35°C στο Λονδίνο. Τέσσερις έφηβοι πνίγηκαν προσπαθώντας να δροσιστούν σε διαφορετικές περιοχές, καθώς η ασυνήθιστη ζέστη πλήττει τη χώρα.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μέχρι 39°C ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες, λένε οι μετεωρολόγοι

Ασυνήθιστος πρώιμος καύσωνας πλήττει τη Γαλλία με θερμοκρασίες έως 39°C τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ιστορικό φαινόμενο, καθώς η ζέστη οφείλεται σε θερμικό θόλο που μεταφέρει ζεστό αέρα από τη Βόρεια Αφρική.