ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καταγραφή σεισμού όργανο

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Ρόδο - Τι λένε οι επιστήμονες

Ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε την Ρόδο ξυπνώντας τους κατοίκους του νησιού με ισχυρό σεισμό 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Ισχυρός σεισμός ανησύχησε τους κατοίκους της Ρόδου, καθώς το νησί «ταρακουνήθηκε» από την επίσκεψη του Εγκέλαδου λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού που ήταν 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται κάπου μεταξύ 10 και 16 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από το σεισμό της Ρόδου στο νησί.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως ο σεισμός «δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας» που προ ημερών είχε προκαλέσει σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο σεισμός εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα ενός τεκτονικού βυθίσματος ανατολικά της Ρόδου προς την Τουρκία που φθάνει τα 4 χιλιόμετρα. Αυτό το βύθισμα έδωσε το σημερινό σεισμό, και στο νότιο τμήμα έδωσε ένα σεισμό 5,2 βαθμών προ μηνός περίπου, αλλά οι σεισμοί δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ρήγμα της Ανατολίας» σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πρόσθεσε ότι αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς που θα φτάσουν έως και τα 4,5 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη κράτησε και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης όπου με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σημείωσε ότι: «Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας. Λίγες μέρες πριν είχαμε 3,4 Ρίχτερ νοτιότερα. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν τα στοιχειώδη μέτρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε δασική περιοχή στη Σκαλωσιά Κορινθίας

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Σκαλωσιά Περαχώρας Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, χάρη στην άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Δεν κινδύνευσαν κατοικίες ή υποδομές.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανατολικά-βορειοανατολικά της Γαύδου

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:37 ανατολικά-βορειοανατολικά της Γαύδου, 349 χλμ. νότια της Αθήνας, με εστιακό σημείο σε θαλάσσια περιοχή 7 χλμ. ΑΒΑ της Γαύδου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Τσινγκχάι: 1 νεκρός και 4 τραυματίες στην Κίνα

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Τσινγκχάι της βορειοδυτικής Κίνας, προκαλώντας έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες. Εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία απομακρύνθηκαν, ενώ οι αρχές ερευνούν για επιπλέον θύματα και ζημιές.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Ινδονησία

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στη Σουλαουέσι της κεντρικής Ινδονησίας, με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Παλού και μικρό εστιακό βάθος. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.