ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ

Επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας του ΕΚΑΒ στα νησιά

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου 2020.

Πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας, θα πραγματοποιήσει το ΕΚΑΒ, βάσει του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον Τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών, αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).

Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου 2020 και θα περιλαμβάνει τα εξής Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας:

Τρίτη 26/5/2020

Άφιξη της επιχειρησιακής ομάδας του ΕΚΑΒ στην Σύρο, πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, αλλά και των στελεχών του Λιμεναρχείου Σύρου στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.

Τετάρτη 27/5/2020

Πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του ΚΥ Τήνου, του ΚΥ Μυκόνου, αλλά και των στελεχών των κατά τόπους Λιμεναρχείων στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.

Πέμπτη 28/5/2020

Πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείο-ΚΥ Υγείας Νάξου, του ΚΥ Πάρου, του Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου, αλλά και των στελεχών των κατά τόπους Λιμεναρχείων στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», θα πραγματοποιηθεί υπό την επιχειρησιακή επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ Παπαευσταθίου Νίκου και του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.) Ροϊλού Χρήστου, ενώ θα παραβρεθεί η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας Καλογήρου Χριστιάνα.

Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», θα συνεχιστεί σε ανάλογους Υγειονομικούς σχηματισμούς (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) και Λιμεναρχεία στην Αλόννησο, στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Αστυπάλαια, στη Θάσο, στην Ιθάκη, στην Ίο, στη Κάρπαθο, στη Κάσο, στη Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στους Λειψούς, στη Μεγίστη, στη Μήλο, στη Νίσυρο, στους Παξούς, στη Πάτμο, στη Σαμοθράκη, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σίφνο, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στη Σύμη, στη Τήλο, στη Φολέγανδρο κ.α.

Παράλληλα όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του εκάστοτε έκτακτου περιστατικού SARS-CoV-2 (ύποπτου ή επιβεβαιωμένου), θα είναι αναρτημένα σε ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ από όπου, ανά πάσα χρονική στιγμή (24 ώρες το 24ώρο), τα εμπλεκόμενα υγειονομικά αλλά και επιχειρησιακά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης του αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού.

Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020, ενώ οι μετακινήσεις των επιχειρησιακών ομάδων του ΕΚΑΒ, προς τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή (όπου απαιτηθεί) των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέρκυρα: 70χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στα Γουβιά

Νεκρή ανασύρθηκε μια 70χρονη Λιθουανή από τη θάλασσα στα Γουβιά Κέρκυρας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο και διατάχθηκε νεκροψία-νεκροτομή.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασπρόπυργος: Διάσωση 62χρονου από την Πυροσβεστική μετά από πτώση

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής σήμερα το πρωί στον Ασπρόπυργο για τη διάσωση 62χρονου αλλοδαπού που τραυματίστηκε πέφτοντας από ταράτσα επαγγελματικού χώρου. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ασφαλές σημείο.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος 52χρονου χειριστή εκσκαφέα σε δυστύχημα στη Χαλκιδική

Τραγικό δυστύχημα στο Άγιο Όρος: 52χρονος χειριστής εκσκαφέα έχασε τη ζωή του μετά από πτώση σε γκρεμό κοντά στη Μονή Ιβήρων. Στη διάσωση συμμετείχαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο Κέντρο Υγείας.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: 54χρονος άνδρας έπεσε από τα ενετικά τείχη

Σοβαρά τραυματισμένος διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου 54χρονος, ο οποίος έπεσε από τα ενετικά τείχη στην περιοχή Κομμένο Μπεντένι. Οι συνθήκες του συμβάντος διερευνώνται, ενώ η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΑΒ: Άμεση επέμβαση για τον Μαζωνάκη – Άφιξη σε 5 λεπτά

Το ΕΚΑΒ ξεκαθαρίζει πως ανταποκρίθηκε άμεσα στο περιστατικό του Γιώργου Μαζωνάκη, στέλνοντας μοτοσικλέτα και ασθενοφόρο εντός πέντε λεπτών, με πλήρη εξοπλισμό. Ο ασθενής βρέθηκε σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Κελί φυλακής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Στη φυλακή το ζευγάρι γιατρών για τον θάνατό του

Στη φυλακή το ζευγάρι γιατρών μετά από 17ωρη απολογία για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη στο ιατρείο τους. Κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Αρνήθηκαν τις κατηγορίες.