ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Financial Times: Κίνδυνος για βαρύ πλήγμα στην Ελλάδα από τον τουρισμό

Ακόμη κι αν ξεκινούσε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουρισμός το ΑΕΠ θα υποχωρήσει έως και 8%.

Ως σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊου χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα των Financial Times που όμως υπογραμμίζει ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς τον τουρισμό, σημειώνοντας πως η χώρα προετοιμάζεται αγωνιωδώς για μια τουριστική περίοδο με κοινωνικές αποστάσεις.

«Η Ελλάδα πήρε έγκαιρα, δραστικά μέτρα προχωρώντας σε γενικό lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού» γράφουν οι FT, τονίζοντας ότι «οι απώλειες της Ελλάδας φαντάζουν μικρές μπροστά σε αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας» παρουσιάζοντας κι ένα αντίστοιχο διάγραμμα της πορείας της πανδημίας.

Εκκλήσεις για επανεκκίνηση του τουρισμού

Εκτενής αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στο ενδεχόμενο οικονομικό πλήγμα από την «κουτσή» τουριστική σεζόν φέτος. Όπως αναφέρει η Ελλάδα κινδυνεύει να δεχθεί, μεγάλο οικονομικό πλήγμα, αφού ακόμη κι αν ξεκινούσε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουριστικός κλάδος το ΑΕΠ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 8%.

Οι ξενοδόχοι που φιλοξενούνται στο ρεπορτάζ υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ανοίξει και πάλι ο κλάδος, ο οποίος συμβάλλει εμμέσως με περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ και απασχολεί το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Προειδοποιούν όμως πως χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία η Ελλάδα θα μπορούσε να δει πτώση 70% των αφίξεων φέτος.

«Πέρυσι υποφέραμε από τον υπερβολικό αριθμό τουριστών. Τώρα έχουμε μηδέν τουρίστες αλλά τουλάχιστον είμαστε ελεύθεροι από κορονοϊό. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να σωθεί η σεζόν» λέει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος. «Είμαστε ανυπόμονοι να ξεκινήσουμε, χάσαμε ήδη τρεις μήνες – σχεδόν τη μισή σεζόν. Αλλά τώρα είναι στο χέρι των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών να φέρουν τους τουρίστες» τονίζει ο ξενοδόχος από την Κεφαλονιά, Μπάμπης Μουρελάτος.

Η εταιρεία συμβούλων Deloitte προειδοποίησε σε έκθεση της ότι εάν συνεχιστούν τα σοβαρά κρούσματα του ιού, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα αντιμετωπίσουν πτώχευση. 

Διαφορετικές διακοπές

Στις αλλαγές που θα δουν οι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες αναφέρεται το δημοσίευμα σημειώνοντας κάποια από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί όπως το ότι ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι μακριά η μια από την άλλη, με τους κλειστούς μπουφέδες και με ένα χώρο για καραντίνα σε κάθε νησί. Τέλος, λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τα ξενοδοχεία θα καλύπτουν μόνον το ήμισυ των κλινών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.