ΓΔ: 2690.98 0.94% Τζίρος: 139.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:36
Φωτο: Shutterstock

Πιο συχνά δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.

Πυκνώνουν περαιτέρω από σήμερα τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, με την χρήση της προστατευτικής μάσκας να είναι υποχρεωτική στις μετακινήσεις μας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, καθώς αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, θα συνεχίσουν να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.

Τη δράση τους συνεχίζουν οι 300 βοηθοί επιβατών, και θα είναι όλο τον μήνα Μάιο, στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση του επιβατικού κοινού, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Επίσης, σε όλες τις αποβάθρες του Μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. Γίνεται καθημερινά έλεγχος, ώστε στην περίπτωση που οι ειδικές σημάνσεις αποκολληθούν, να αντικατασταθούν, ενώ τοποθετούνται ακόμη περισσότερες.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών σε όλα τα οχήματα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η είσοδος σε λεωφορεία και τρόλει δεν γίνεται από την πόρτα του οδηγού.

Σε ό,τι αφορά στις απολυμάνσεις, επισημαίνεται από το υπουργείο Μεταφορών, πως θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους, στις στάσεις λεωφορείων. Λαμβάνονται μέτρα όπως η απολύμανση των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ κάθε βράδυ με νέφωση, ο καθαρισμός των σταθμών με διάλυμα χλωρίνης. Στους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας.

Αυξημένη η επιβατική κίνηση

Το ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας την εβδομάδα 4 με 8 Μαΐου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ανέρχεται σε 85,4%.

Η επιβατική κίνηση κυμάνθηκε στο 30% σε σχέση με την κίνηση την περίοδο προ κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, από την Τρίτη 5 Μαΐου έως την Πέμπτη 7 Μαΐου, οι επικυρώσεις εισιτηρίων σταθεροποιήθηκαν και έχουν ως εξής:

Δευτέρα 4/5

  • Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 107.250
  • Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ : 348.679

Τρίτη 5/5

  • Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 119.210
  • Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ : 367.395

Τετάρτη 6/5

  • Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 118.392
  • Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ : 367.157

Πέμπτη 7/5

  • Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 117.599
  • Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ : 374.509

Παρασκευή 8/5

  • Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλει: 123.383
  • Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ :385.613

Μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της πόλης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα, ενώ ο ΟΣΕΘ είναι έτοιμος να επιληφθεί ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε χρειαστεί παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν τα έσοδα με το 41% να αφορά προτυπωμένα εισιτήρια, το 29% κάρτες απεριόριστων διαδρομών και το 20% ακυρώσεις εισιτηρίων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, πλην όμως η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με την κίνηση πριν την λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την έναρξη της επανακυκλοφορίας δείχνουν πως στη μεγάλη του πλειονότητα το επιβατικό κοινό τηρεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε όλα τα οχήματα γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις μετά τη λήξη κάθε βάρδιας, ενώ οδηγοί, ελεγκτές και όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΟΣΕΘ. Σημειώνεται πως έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό για την προστασία των οδηγών σε όλα τα οχήματα, έχουν μπει αντισηπτικά σε ειδικές θέσεις για τους επιβάτες, και οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται από τα οχήματα από διαφορετικές πόρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 6,7% στο βάρος φορτίων το α' τρίμηνο στην Ελλάδα

Το πρώτο τρίμηνο του 2026 σημειώθηκε αύξηση 6,7% στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι μεταφορές σε τονοχιλιόμετρα αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Σταθμός Μετρό Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΑΣΥ: 35.000 θεατές χρησιμοποίησαν χθες το τρένο μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ

Η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι η αυξημένη κίνηση στη γραμμή 1 καλύφθηκε με 19 συρμούς, εκ των οποίων 8 ενισχυτικοί, για την ασφαλή μεταφορά 35.000 επιβατών μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ, ενώ η λειτουργία ολοκληρώθηκε στις 03:15.
Λιμάνι Βόλου το βράδυ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη πλοιάρχου μετά από πρόσκρουση φορτηγίδας στο λιμάνι του Βόλου

Φορτηγίδα ελληνικής σημαίας προσέκρουσε το βράδυ της Παρασκευής στον προβλήτα του λιμανιού Βόλου κατά τη διάρκεια πρυμνοδέτησης. Υπήρξε στρέβλωση στο πρυμναίο τμήμα και μικρή εισροή υδάτων, χωρίς τραυματισμούς.
λεωφορεία ΟΑΣΑ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Μειώνονται οι αναμονές σε μετρό, τραμ και λεωφορεία με παρεμβάσεις

Ο Γ. Κώτσηρας ανέφερε βελτιώσεις στα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς, ανανέωση στόλου, ενίσχυση λεωφορειακών γραμμών και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, με σημαντική αύξηση δρομολογίων και καλύτερες συχνότητες στο μετρό.
Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Διαμαρτυρία φορτηγών για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Φορτηγά και οδηγοί στην Πορτογαλία διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής των καυσίμων με πορεία βόρεια και κλάξον στη Λισσαβώνα. Περίπου 500 φορτηγά κινήθηκαν από την Πόρτο προς την Κόιμπρα, διανύοντας 140 χιλιόμετρα.