ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άγαλμα Κολοκοτρώνη Αθήνα
Φωτο: Shutterstock

Η υπόθεση της κλοπής του κώδωνα από την Βουλή το 1895

Στις 28 Ιουλίου 1895, άγνωστος κλέφτης έκλεψε το κουδούνι του προέδρου της Βουλής μέσα από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, προκαλώντας πανικό και εκνευρισμό στους υπαλλήλους και έντονες αντιδράσεις στον τύπο και την αστυνομία.

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα περιστατικά της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου 1895, όταν η Βουλή των Ελλήνων βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τολμηρής κλοπής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, άγνωστος δράστης αφαίρεσε το κουδούνι του προεδρείου, το οποίο είχε δωρίσει στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος Βασίλειος Βουδούρης.

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της σημερινής Παλαιάς Βουλής, που σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Ο πρόεδρος της Βουλής, Αλέξανδρος Ζαΐμης, αντέδρασε με έντονη ενόχληση και απείλησε με ομαδικές απολύσεις υπαλλήλων, καθώς ο δράστης έδρασε ανενόχλητος, κάτω από τα μάτια του προσωπικού.

Η υπόθεση απασχόλησε έντονα την αστυνομία, την εισαγγελία και τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Οι αρχές προχώρησαν σε ανακρίσεις, ενώ ερευνήθηκαν ακόμη και φρεάτια για τον εντοπισμό του κλοπιμαίου. Παράλληλα, υπήρξαν εικασίες για το αν ο κλέφτης είχε συνεργούς, αλλά και για το αν το κουδούνι θα κατέληγε εκτός Ελλάδας ή θα πωλούνταν ως μέταλλο.

Η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό ήταν μεγάλη, παρά τις επιθυμίες των αρχών για διακριτική διερεύνηση. Την ενημέρωση του κοινού ανέλαβαν τότε οι εφημερίδες, με τις ειδήσεις να διαδίδονται γρήγορα μέσω των λούστρων που διαλαλούσαν στους δρόμους τις εσπερινές εκδόσεις.

Όπως ανέφεραν τα σχετικά ρεπορτάζ, η κλοπή χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανής και προκάλεσε τόσο θυμηδία όσο και ανησυχία για τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή. Παρά τις συλλήψεις υπόπτων, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του καφενείου της Βουλής, οι έρευνες δεν απέδωσαν άμεσα καρπούς. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η κλοπή διαπράχθηκε από κλητήρα με σκοπό να ενοχοποιηθεί συνάδελφός του, ενώ η αξία του κώδωνα εκτιμήθηκε στα 270 χρυσά φράγκα.

Ο Τύπος της εποχής σχολίασε σκωπτικά το γεγονός, επισημαίνοντας πως «παν άλλο ημπορούσε να φαντασθώμεν ότι θα εκλέπτετο εκ της Βουλής ή το κουδούνι της», ενώ η υπόθεση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ανεπάρκεια των μέτρων φύλαξης σε έναν τόσο νευραλγικό θεσμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό της αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη ατόμων για ναρκωτικά στο Κιλκίς, κατασχέθηκε 1 κιλό κάνναβης

Στο Κιλκίς, συνελήφθησαν δύο άνδρες από την αστυνομία με πάνω από ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης, κοκαΐνη και κινητό τηλέφωνο, ενώ κατασχέθηκε και ποσότητα κάνναβης από χώρο αποθήκευσης που χρησιμοποιούσαν.
Χανιά αεροφωτογραφία λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

Ληστής εισέβαλε σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο Χανίων, σκαρφαλώνοντας από παράθυρο τουαλέτας, και άρπαξε 1.200 ευρώ από το ταμείο. Η ληστεία έγινε τα ξημερώματα, ενώ οι κινήσεις του καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας.
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονος για παραβίαση νόμου περί ναρκωτικών

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 23χρονος από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια στοχευμένης επιχείρησης για την πρόληψη αθλητικής βίας. Στην κατοχή του βρέθηκε τσιγάρο με κάνναβη και σχηματίστηκε δικογραφία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα, 876 γρ. κάνναβης και υποπολυβόλο

Στο Ρέθυμνο συνελήφθησαν δύο 26χρονοι, ημεδαπός και αλλοδαπός, για ναρκωτικά και όπλα. Κατασχέθηκαν 900 γραμμάρια κάνναβης, υποπολυβόλο, ζυγαριά ακριβείας και 350 ευρώ. Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με σφαίρες στο Μεξικό ενώ έκανε ρεπορτάζ

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε την Πέμπτη στην ανατολική πολιτεία Βερακρούς του Μεξικού. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταδίκασε την πράξη και ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.