ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Υποχρεωτική και ακριβή η χρήση της προστατευτικής μάσκας

Το κόστος για μάσκες κυμαίνεται από ένα έως και δύο ευρώ, με μία 4μελή οικογένεια να καλείται καταβάλει έως και 360 ευρώ μηνιαίως. 

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους αποτελεί, πλέον, μία αναγκαία πραγματικότητα στην εποχή του κορονοϊού, με τους πολίτες να καλούνται να μάθουν να τη χρησιμοποιούν σωστά. 

Η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ταξί, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αρκετών ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορονοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ. Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Ο σωστός τρόπος χρήσης

Όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας η χρήση της μάσκας κρίνεται, πλέον, υποχρεωτική, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα. 

«Ίσως να σας φαίνεται παράλογο το ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης, μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας.

Τώρα, οι συνθήκες σιγά-σιγά γίνονται άλλες. Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για το νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση της μάσκας. Η μάσκα δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού».

Ο καθηγητής τόνισε πως αναλυτικές οδηγίες για το πώς φοράμε και πώς καθαρίζουμε τη μάσκα θα ακολουθήσουν άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.