ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία Shutterstock

Τριήμερο ΑΠΘ: Νομικές Σχολές Βαλκανίων και Μολδαβίας συζητούν για ΕΕ

Η Νομική Σχολή ΑΠΘ φιλοξενεί τριήμερο εκδηλώσεων με Νομικές Σχολές από Δυτικά Βαλκάνια και Μολδαβία, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή προοπτική και τη θεσμική συνεργασία.

Τριήμερο επιστημονικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των Νομικών Σχολών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Μολδαβία διοργανώνει η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. 

Οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται αφενός στον ρόλο της νομικής εκπαίδευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω χωρών και αφετέρου στη θεσμική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Νομικών Σχολών της Βαλκανικής και της Μολδαβίας, που αποτελούν υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στη συμπλήρωση τριάντα ετών από την υιοθέτηση των Συμφωνιών του Dayton, υπό τη χορηγία του Προγράμματος Δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητή Ιάκωβου Μιχαηλίδη, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις συνεδρίες με εισηγητές ακαδημαϊκούς από Πανεπιστήμια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας. 

Οι θεματικές θα εστιάσουν σε ζητήματα συνταγματικού και διεθνούς δικαίου, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διπλωματικής ιστορίας, με τη συμμετοχή σημαντικών καθηγητών και ερευνητών των αντίστοιχων ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση της Πέμπτης είναι η μοναδική που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η θεματική θα εμπλουτιστεί από παρεμβάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού και εθνικού δημόσιου βίου.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Τελαλιάν, διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, η Άννα Βεζύρογλου, αναπληρώτρια Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης αρμόδιας για τη Διεύρυνση και τις Ανατολικές Γειτονικές Χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μιχαήλ Πικραμένος, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και η Αλεξάνδρα Ρεγκάκου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών σχολών του εξωτερικού, εστιάζοντας στις προσδοκίες τους από την ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προκλήσεις της προ-ενταξιακής διαδικασίας.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή των Κοσμητόρων και των αντιπροσωπειών των προσκεκλημένων Νομικών Σχολών από τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μολδαβία. 

Τις εργασίες θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, παρουσία όλων των Πρυτανικών Αρχών. Την εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση για τη δημιουργία πλαισίου διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των Νομικών Σχολών των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των συμμετεχουσών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τη θεσμική και ακαδημαϊκή συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Βενιζέλος εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή ασφάλεια στη βαλκανική διάσκεψη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Διάσκεψη Νομικών Σχολών ΑΠΘ, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ λόγω διεθνών εξελίξεων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης
Αίθουσα συνεδρίου γεμάτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ημερίδα στον Δημόκριτο για την Κβαντική Φυσική και τις εφαρμογές της

Η ημερίδα «Το Μικρό και το Τυχαίο» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Δημόκριτο, φέρνει κοντά μας την Κβαντική Επιστήμη. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και στελέχη συζητούν πώς ο κβαντικός κόσμος επηρεάζει την καθημερινότητά μας.
Παύλος Μελάς ηρωική μορφή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εικονικός ξεναγός στη Θεσσαλονίκη ζωντανεύει ήρωες και μύθους με AR

Ο «Εικονικός Ξεναγός» φέρνει την ιστορία και τους μύθους της Δυτικής Μακεδονίας στη ζωή, αξιοποιώντας επαυξημένη πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας διαδραστικές ξεναγήσεις σε αξιοθέατα μέσω κινητού.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πανεπιστήμιο Σόφιας πρωτεύει σε διεθνείς φοιτητές στη Βουλγαρία

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας μαζί με τα ιατρικά της χώρας προσελκύουν χιλιάδες διεθνείς φοιτητές, κυρίως από Ελλάδα, Βρετανία και Ουκρανία. Μόνο στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, καταγράφηκαν 16.995 φοιτητές από το εξωτερικό.