ΓΔ: 2056.38 1.09% Τζίρος: 221.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σύγκρουση τρένων Τέμπη
Εικόνα από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με ορατή καταστροφή στον σιδηρόδρομο και επέμβαση σωστικών συνεργείων.

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα από τον Άρειο Πάγο για την αναφορά του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το πόρισμα του ΕΟΔΑΑΜ στα Τέμπη και το εύφλεκτο υγρό 2,5 τόνων που φέρεται να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε επείγουσα παραγγελία σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ..Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία».

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

Προς

Τον Διευθύνοντα την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Παρακαλούμε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ..Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών.

Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα.

Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης.

Να μας ενημερώσετε σχετικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Κατεπείγουσα έρευνα για αναρτήσεις κατά του εφέτη ανακριτή

«Παρακαλούμε κατόπιν αυτών να ενεργήσετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων και να μας ενημερώσετε σχετικά» αναφέρει η κ. Γεωργία Αδειλίνη.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λυμπερόπουλος: Η επικοινωνία με ΜΜΕ είναι πρόκληση για τη Δικαιοσύνη

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίζει την αρνητική εικόνα με θεσμικό τρόπο, ενισχύοντας την επικοινωνία με πολίτες.